DR Kongo

Crkva podupire narod u promicanju demokratskih vrijednosti


Rezultati predsjedničkih izbora u DR Kongo na kojima je pobijedio oporbeni čelnik Felix Tshisekedi ne odgovaraju podacima izborne promatračke misije Kongoanske biskupske konferencije.

Promatračka misija Kongoanske biskupske konferencije, s više od tisuću promatrača u više gradova i područja, pratila je čitav proces i samo glasovanje, upozorili su mjesni biskupi.

Privremeni podaci ipak prvi put u novijoj povijesti te zemlje, neovisne od Belgije od 1960., otvaraju put izmjenjivanja na mjestu čelnika države, istaknuli su kongoanski biskupi, potičući na građansku zrelost i izbjegavanje nasilja. Dok se čeka potvrda Ustavnog suda izbornih rezultata i uvođenje u službu novog predsjednika, koje će se održati 18. siječnja, biskupi preporučuju da se moguće žalbe na rezultate povjere zakonskim tijelima u skladu s Ustavom i izbornim zakonom. Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti, naglasili su, među ostalim, biskupi, prenosi Vaticannews.

Prema podacima neovisne nacionalne izborne komisije, Tshisekedi je dobio sedam milijuna glasova, dok je drugi predstavnik oporbe Martin Fayulu dobio 6,3 milijuna preferencijalnih glasova; kandidat vladajuće stranke Emmanuel Ramazani Shadary na trećem je mjestu s 4,3 milijuna glasova. Velike su bojazni ovih mjeseci da bi se moglo manipulirati glasovima kako bi se omogućila pobjeda Shadarya koji je veliki saveznik predsjednika Josepha Kabile, a koji je pak na vlasti od samoubojstva svojeg oca Laurenta-Desirea u siječnju 2001.

Izbori su bili odgođeni dvije godine i zatim dogovoreni za kraj prosinca prošle godine. Dok Tshisekedijevi glasači slave, Francuska je izjavila da rezultati nisu u skladu sa stvarnošću tražeći pojašnjenja o podacima i najavljujući da ih želi dati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

KT / IKA