Vatikan

Dokument Papinske biblijske komisije nije „otvoren“ istospolnim zajednicama


Tajnik kongregacije za nauk vjere nadbiskup Giacomo Morandi, u intervjuu za „Vatican News“ 20. prosinca izjavio je da dokument Papinske biblijske komisije nije „otvoren“ takozvanim istospolnim zajednicama.

Morandi se poziva na knjižni dokument Che Cosa E L'Uomo? Un itinerio di antropologia biblicaŠto je čovjek? Put biblijske antropologije, kojeg je Vatikan objavio kao knjigu na talijanskom jeziku 16. prosinca. Izvješće je nastajalo kao plod Papinske biblijske komisije kroz nekoliko godina, a koja je dio Kongregacije za nauk vjere, te ima za cilj pružiti istraživanje cjelovitog Svetog pisma na temu ljudske antropologije, namijenjeno kao izvor za znanstvenike i studente.

Dio knjige na devet stranica proučava biblijski tretman homoseksualnosti. U tom odjeljku „ne postoji 'otvorenost' sjedinjenju ljudi istog spola, kao što neki pogrešno tvrde“, istaknuo je mons. Morandi u intervjuu za Vatican News.

Ovaj intervju uslijedio je nakon što su neki medijski izvještaji i komentatori sugerirali da knjiga potvrđuje homoseksualne odnose ili se čini da umanjuje značaj seksualnog grijeha u Svetom pismu.

Budući kako se „ponekad tvrdi“ da Biblija govori malo ili ništa protiv istospolnih zajednica, dokument kaže „čini se, stoga, potrebnim da se ispitaju odlomci Svetog pisma u kojima se raspravlja o homoseksualnom problemu“.

Tekst zatim provodi „egzegezu“ (iščitavanje teksta), odnosno procjenu mjesta u Bibliji koja upućuju na tu temu. Kako je objasnio rektor Papinskog biblijskog instituta u Rimu fr. Michael Kolarcik, egzegeza je „iznošenje na površinu značenja teksta“. Za CNA je dodao kako je egzegeza „određena vrsta tumačenja. To znači da započinjete s tekstom i pokušavate razumjeti ono što se u njemu pokušava reći.“

To je suprotno eisegezi koja je „učitavanje u tekst“ ili čitanje „u tekstu onoga što želite da kaže“, objasnio je. Dalje je dodao kako u katoličkoj egzegezi „pokušavamo upotrijebiti svaki raspoloživi alat koji bi nam pomogao da shvatimo što je bilo značenje teksta kad je napisano, i njegovo kretanje kroz povijest – kako je tekst interpretiran ranije – kao i kakvu primjenu ima danas“.

Studija Biblijske komisije na početku napominje kako Biblija izravno govori o „erotskoj sklonosti osobe prema istom spolu, ali samo o homoseksualnim djelima“ (između ostalog govor o razaranju Sodome i drugi).

Na kraju ovog odjeljka dokument navodi svoj zaključak kako je „egzegetičko ispitivanje koje je provedeno na tekstovima Starog i Novog zavjeta otkrilo elemente koji se moraju uzeti u obzir za procjenu homoseksualnosti u njezinim etičkim implikacijama“. Dio je zaključen napomenom kako će „doprinos ljudskih znanosti zajedno s promišljanjem teologa i moralista biti neophodan za adekvatno izlaganje problema, samo skicirano u ovom dokumentu“.
Također savjetuje da Crkva pruži pastoralnu brigu ovoj temi, kako bi „primijenila službu dobra koju mora preuzeti u svojoj misiji u ime čovječanstva“.

Kolarcik je rekao kako knjiga Biblijske komisije, s kojom Biblijski institut često surađuje, pokušava razumjeti i predstaviti „kakvo razumijevanje čovječanstva proizlazi iz Biblije“.

Knjiga Che Cosa e’ l’Uomo podijeljena je u četiri poglavlja: ljudsko biće koje je Bog stvorio; ljudsko biće u Vrtu; ljudska obitelj i ljudsko biće u povijesti.

Predgovor je napisao kard. Luis Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere i predsjednik Papinske biblijske komisije. „Ovaj projekt biblijske komisije temeljni je za poslanje Crkve u suvremenom svijetu, u kojem se očituju nove potrebe, novi problemi i novi izazovi vezani za povijest čovjeka u svjetlu otajstva Kraljevstva Božjega“, napisao je između ostalog, javlja Catholic Herald.

KT