Dublin

Godišnji skup hrvatskih dušobrižnika pastoralnog područja Zapadna Europa


U karmelićanskom centru „Avila“ u Dublinu održan je od 3. do 5. lipnja Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz pastoralnog područja Zapadna Europa.

Na ovom su okupljanju sudjelovali voditelji hrvatskih katoličkih misija vlč. Josip Levaković iz Dublina, fra Ljubomir Šimunović iz Londona, fra Mišo Sirovina zajedno s fra Robertom Sliškovićem iz Rotterdama, fra Tomo Anđić iz Brisela, don Stjepan Lončar iz Pariza i delegat vlč. Stjepan Čukman iz Nice. Na susretu je sudjelovao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, kao i gost vlč. Vladimir Švenda iz HKM Malmö. Svoj izostanak opravdao je vlč. David Ryan iz Luksemburga.

Susret je započeo 3. lipnja okupljanjem u centru Avila, a nastavljen u utorak, 4. lipnja euharistijskim slavljem koje je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu vlč. Čukman, voditelj HKM Nica.

U radnom dijelu susreta, nakon molitve i pozdrava nacionalnog ravnatelja Markića i delegata Čukmana, razmijenjena su iskustva svećenika iz pastoralne prakse te istaknuti izazovi s kojima se susreću u svakoj pojedinoj misiji.

Vlč. Čukman podnio je izvješće o godišnjem susretu Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, održanog 24. travnja 2019., a fra Ljubomir je održao predavanje o društvenim mrežama kao sredstvu nove evangelizacije u pastoralu hrvatskih iseljenika, istaknuvši kako bi govor o društvenim mrežama u našem poslanju bio promašen izvan konteksta nove evangelizacije. Podsjetio je na misli svetoga pape Ivana Pavla II. o potrebi nove evangelizacije i novih svjedoka za naše vrijeme. Spomenuo je i misao Benedikta XVI. koji je internet usporedio s novim kontinentom koji tek treba upoznati, dok papa Franjo govori o moći interneta i društvenih mreža, koje imaju velike mogućnosti promicanja susreta, ali u sebi kriju i mnoge opasnosti. Na kraju izlaganja fra Šimunović podijelio je vlastito iskustvo u pastoralnom radu putem društvenih mreža, osobito Facebook stranice Misije.

Radni dio susreta zaključen je zajedničkim ručkom u dablinskoj župi svete Marije koja je i dom Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Tom prigodom svećenici su se susreli i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Irskoj Ivanom Mašinom, kao i s domaćim župnikom vlč. Fachtnom McCarthyem.

Popodne i večer proveli su u razgledanju Dublina, a susret završava danas.

Dogovoreno je kako će sljedeći Godišnji skup biti održan u Briselu od 8. do 10. lipnja 2020.

Tomislav Markić/KT