Vatikan

Kardinal Cupich: Crkva mora postati ožalošćena majka za one koji su bili zlostavljani


U Vatikanu se od 21. do 24. veljače odvija susret „Zaštita maloljetnika u Crkvi“. Svoje obraćanje na tom događaju imao je i kardinal Blaise Joseph Cupich.

Foto: Vatican Media

Foto: Vatican Media

„Crkva mora postati ožalošćena majka za one koji su bili zlostavljani od klera. Mora biti uistinu milosrdna, skrhana u trpljenju, tješeći u ljubavi, neprestano ukazujući na božansku nježnost Boga koji trpi u onima koji su zlostavljani. Zbog toga kao crkveni poglavari moramo usmjeriti sve svoje namjere prema boli onih koji su zlostavljani, te na obitelji koje su patile s njima“, rekao je čikaški nadbiskup Blaise Joseph Cupich, predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, javlja Vaticannews.

Sve sudionike je pozvao na snažno suosjećanje prema zlostavljanima, njihovim roditeljima i vjernicima općenito. „Oni ponekad vide premalo pažnje koja je posvećena zlostavljanoj djeci ili još gore, kada je zlostavljanje prikriveno da bi se zaštitilo napadača ili ustanovu. Pitaju se mogu li crkveni poglavari na očita zlostavljanja odgovoriti s tako malo pastoralne brige, te mogu li uistinu očekivati da se njihovi pastiri brinu za njih i njihovu djecu, ako su na tako neosjetljiv način odgovorili na slučajeve koji bi uznemirili bilo koju razumnu osobu“, upozorio je kardinal.

Govoreći o temi svojeg izlaganja Sinodalnost, podijeljena odgovornost, kardinal Cupich je podsjetio da sinodalnost podrazumijeva sudjelovanje svih krštenih na svim razinama; župa, biskupija, mjesnih i nacionalnih odnosa, uz pomoć razlučivanja i reforme cijele Crkve. Za Crkvu koja pred seksualnim zlostavljanjem klera nastoji biti majka puna ljubavi, kardinal Cupich je dao četiri smjernice ukorijenjene u sinodalnost koje moraju oblikovati duhovnu, zakonsku i institucionalnu reformu: temeljito slušanje; svjedočanstva laika, osobito majki i očeva s velikom ljubavlju prema Crkvi; zajedništvo i komunikaciju na svim razinama i praćenje sa suosjećanjem koje traži pravdu.

U drugom dijelu svojeg izlaganja kardinal Cupich je govorio o standardima koje treba uspostaviti za provjeru biskupa, o uključivanju laika u te postupke kako bi bili krajnje transparentni i o tome kako treba izvijestiti crkvene vlasti. Prema žrtvama se treba, naveo je, ophoditi dostojanstveno i s poštovanjem, dajući im odgovarajuću pastoralnu pomoć, psihološko savjetovanje i svaku drugu potporu čije troškove treba snositi biskupija optuženog biskupa.

Na kraju je kardinal Cupich izrazio nadu da će novi zakoni i strukture za pitanje odgovornosti biskupa dati novu dušu institucionalnoj stvarnosti crkvene discipline o seksualnom zlostavljanju, te zaželio da se ovih dana na tom susretu neumorno radi kako bi se opravdalo povjerenje i iskazalo poštovanje velikoj vjeri vjernika.     

KT