Kardinal Woelki njemačkim biskupima: "Shvatite Papu ozbiljno!"


Nadbiskup Kölna, kardinal Rainer Woelki rekao je kako pismo pape Franje jasno upućuje da biskupi moraju ostati u jedinstvu s cijelom Crkvom.

Katolička Crkva u Njemačkoj mora revidirati svoje sinodalne planove na crti papina vodstva i sveopće Crkve, rekao je u utorak 24. rujna, kardinal Rainer Woelki na plenarnom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije u Fuldi..

Govoreći drugoga dana trodnevnoga zasjedanja, kölnski je nadbiskup poručio biskupima da im je papa Franjo u svome pismu s kraja lipnja 2019. ponudio, u biti, „očinski savjet“. „Shvatimo Papu veoma ozbiljno!“, poručio je kard. Woelki biskupima dok ih je pozvao na ključne promjene u sinodalnim planovima u skladu s preporukama Svetoga Oca.

U svome je istupu iznio nekoliko ključnih tema iz papina pisma, koje, kako je naglasio, biskupi moraju uvažiti, poglavito podcrtavajući poziv da se usredotoče na evangelizaciju i zajedništvo s cijelom Crkvom.

Crkva u Njemačkoj mora početi „re-evangelizirati sebe“, što je „nužan preduvjet“ njezina šireg poslanja, pojasnio je nadbiskup Rainer ističući da Franjino pismo jasno naznačuje kako ovo zahtijeva od biskupa da ostanu ukorijenjeni u životnom zajedništvu vjere u Kristu, i s cijelom Crkvom.

„Ovo je nezaobilazan znak za naš sinodalni put, koji poput niti treba ići kroza nj, tako da sinodalni proces može donijeti istinski plod. Papino pismo ne ostavlja sumnje glede toga“, izričit je bio kölnski nadbiskup.

Također je podsjetio na Papino upozorenje protiv sinode nadahnute novo-pelagijaniznom i usredotočene na strukturalnu reformu koja Crkvu dovodi u konformizam duha vremena (zeitgeist).

„Shvatimo Papu ozbiljno. Ne treba nam nemirni aktivizam, već spokoj svih koji su u potpunosti odani Kristu“, zaključio je, uz ostalo, kard. Woelki.

Očito je Papino pismo postalo središnja točka rasprave kako su njemački biskupi nastavili sa svojim razmatranjem kreiranja Sinodske skupštine u partnerstvu s Centralnim komitetom njemačkih katolika.

Na toj je crti jučer, 24. rujna, apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović, pisao njemačkim biskupima podsjećajući ih kako je ovo pismo pape Franje zapravo prvi put da jedan rimski prvosvećenik još od vremena uspona nacizma upućuje takvu poruku svim njemačkim vjernicima te ih upozorio kako je od ključne važnosti da poslušaju Svetoga Oca.

Podsjetimo, njemački su se biskupi 23. rujna sastali u Fuldi te na trodnevnom zasjedanju raspravljaju o najavljenom sinodalnom putu. Očekuje se da danas, 25. rujna, definitivno glasuju o usvajaju nacrta statute za – kako su ga nazvali – „obvezujući sinodalni proces“.

KT