Bleiburg

Misa za žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga puta


Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić u povodu obilježavanja 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta predslavio je 13. svibnja misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Bleiburgu.

Foto: IKA

Foto: IKA

Liturgiju su u ime HBK-a i BK-a BiH organizirali Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu.

U uvodu euharistije vlč. Markić istaknuo je da su se okupili u bleiburškoj župnoj crkvi kako bi molili „za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a osobito za one iz našega naroda koji su nakon završetka rata bez suda ubijeni i bez traga sakriveni“. Dodao je da mole i za žrtve iz svih drugih naroda „jer smo članovi jednoga te istog naroda Božjega, koji na različite načine, priznajući to ili ne, pripada Stvoritelju, Svedržitelju i Svevladaru“. Zahvalio je Biskupiji Gurk-Klagenfurt, osobito biskupu Josefu Marketzu i mjesnom župniku mons. Ivanu Olipu, na euharistijskom gostoprimstvu i sudioništvu u zajedničkoj molitvi, kao i prilici da Bogu prinesu zahvalnu žrtvu i molitve za pokojne, čije je stradanje započelo u tome mjestu, „a svom silinom se nastavilo na križnome putu na kojemu su mnogi i ubijeni kao žrtve osvete i komunističke revolucije koju su provodili ratni pobjednici“.

U prigodnoj homiliji pozvao je na molitvu, nadahnutu fatimskom molitvom »i da Bog u svoj Raj dovede sve duše, da u Bogu nađu mir svi živi i svi mrtvi, svi nasilno ubijeni i prirodnom smrću umrli, svi pravedni i osobito oni koji su Božjega milosrđa najpotrebniji, a to su grješnici». Pojasnio je da milost obraćenja započinje s priznanjem vlastite grješnosti i traženjem oprosta od onih koje smo povrijedili.

«Svi smo potrebni Božjega milosrđa. Milosrđe je 'put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha' (papa Franjo, Misericordiae vultus, 2). i čim prije prepoznamo veliku potrebu milosrđa u našim životnim situacijama i u našem društvu, tim će prije prevladati plodovi obraćenja i pravednosti», istaknuo je vlč. Markić.

Propovjdnik je istaknuo da nije slučajno što je Sveti Otac u spomenutom dokumentu citira hrvatske biskupe i njihovo Pismo o 50. obljetnici završetka Drugoga svjetskog rata: «Kao što su učili hrvatski biskupi: ‘svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti ni etničkih. konfesionalnih, nacionalnih niti političkih razlika’. (br. 253).»

Osvrnuo se zatim na misterij zla, koje osobito u ratnim i poratnim zbivanjima često pronalazi uvijek nova i sve gora i sve ružnija očitovanja, „čemu smo svjedoci i u aktualnom ratu u Ukrajini te patnji i stradanju tolikih nevinih ljudi“. «Mir, pa i onaj društveni, plod je pravednosti, ali i ljubavi te naše spremnosti oprostiti nanesene nepravde i tražiti oprost za nepravde koje smo mi učinili drugima», poručio je propovjednik.

Pred kraj propovijedi istaknuo je da «molimo i za ljude u ovoj susjednoj i prijateljskoj nam zemlji Austriji i posebno u Koruškoj, koji su bili svjedoci ratnih i poratnih stradanja, a mnogi i sami stradalnici i žrtve nečovječnih režima 20. stoljeća. Molimo i za naše susjede Slovence, Bošnjake, Crnogorce i Srbe, Mađare i Talijane, od kojih su također mnogi stradali u vihoru II. svjetskog rata i poslije njega. Sa svima njima dijelimo dio zajedničke prošlosti, koja je znala biti bremenita i izazovna, ali vjerujemo kako s njima, u međusobnom poštovanju i uvažavanju posebnosti i vlastitosti, dijelimo i zajedničku europsku budućnost, ispunjenu mirom, dobrosusjedskom suradnjom i solidarnošću.»

Homiliju je vlč. Markić zaključio riječima molitve Gospi Fatimskoj.

Na misi su se okupili veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić, Vodstvo i članovi Počasnoga bleiburškoga voda, predstavnici mjesne Crkve iz Klagenfurta i Bleiburga, delegat Hrvatske inozemne pastve za Austriju i voditelj Hrvatske katoličke misije Linz fra Vjekoslav Lazić, voditelj Hrvatske katoličke misije Klagenfurt fra Pavo Dominković sa svojim vjernicima, rektor Nacionalnoga svetišta Sv. Josipa mons. Antun Sente ml., ostali svećenici i vjernici iz Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te redovnice koje su stigle u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, javila je IKA.

Misni slavlje animirao je Zbor Nacionalnoga svetišta Sv. Josipa iz Karlovca.

Euharistiju su izravno prenosili Laudato TV i Hrvatski katolički radio, a snimku će emitirati Z1 TV.

Ž.I., KT