Novi Sad

Misa zadušnica za bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

U crkvi Sv. Jurja ban je kršten 1801.


Hrvatska zajednica u Republici Srbiji, 16. listopada, proslavila je dan rođenja bana Josipa Jelačića misom zadušnicom koju je u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu predslavio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

U prigodnoj propovijedi mons. Gašparović je istaknuo kako misu prikazuje za dušu hrvatskoga bana Josipa Jelačića koji je rođenjem postao član obitelji i hrvatskoga naroda, a po krštenju postao članom Katoličke Crkve.

"Misu prikazujemo i za blagoslov i napredak hrvatske zajednice ovdje u Srbiji", kazao je mons. Gašparović ističući kako je ban branio i zastupao interese hrvatskoga naroda u vrlo složenim prilikama u kojima je živio i djelovao, posebno kada mu je bilo povjereno vodstvo svoga naroda.

"Nastojao je pomoći i seljaku i radniku. Borio se, kako je i sam rekao, za jednakost i ravnopravnost svih naroda i narodnosti. Jedan očevidac napisao je za sprovod Jelačića ovako: 'Nikada još nije na sprovod kojemu banu došlo toliko općinstva, a osobito seljaka. Nikada još nije narod iskazao kome drugome veće ljubavi i zadnje počasti, nego li je iskazao banu Jelačiću'. To je najbolji dokaz kako je ban Jelačić znao u najvećem stupnju zadobiti ljubav povjerenog mu naroda", kazao je srijemski biskup.

Euharistiji su nazočili, između ostalih, čelnici Novog Sada, u čijem se sastavu Petrovaradin nalazi, te predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji, hrvatske diplomacije u Beogradu i brojnih vjernika iz Srijema te ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Nakon mise svečano je otvorena banova rodna kuća, javlja ika.hr.

Veći dio današnje katnice u ulici Vladimira Nazora br. 3 u Petrovaradinu, naime, nakon 17 godina od prve inicijative, otkupljen je sredstvima Vlade Srbije od vlasnika stanova i poslovnog prostora i ustupljen Hrvatskom nacionalnom vijeću.

Ovoga puta su u svečanom činu primopredaje sudjelovali predstavnici vlasti Srbije na čelu s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem i izaslanikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrom Gordanom Radmanom.

Nakon otvaranja kuće u atriju rezidencije srijemskog bikupa upriličena je svečana akademija tijekom koje su šarenolikost tradicijske baštine Hrvata u Srbiji predstavili domaćini iz petrovaradinskog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić, ženska pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva Hrvata Bodrog iz Monoštora, glumac Aleksandar Alač, koji je recitirao Jelačićevo djelo Josip Jelačić Bogu te članice i članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice.

Inače, hrvatska zajednica u Republici Srbiji slavi Dan rođenja bana Josipa Jelačića kao jedan od četiri svoja službeno ustanovljena blagdana.

Ž.I., KT