Nadbiskup Gallagher: Ideju mirovnog procesa moramo održati živom


Vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, nadbiskup Paul Richard Gallagher dao je intervju za talijanske novine „La Stampa“ u kojemu se osvrnuo na sukob u Ukrajini.

Foto: Katolički tjednik

Foto: Katolički tjednik

Nadbiskup je, među ostalim, govorio o diplomatskim naporima Svete Stolice za postizanje mira u Ukrajini i njezinoj misiji njegovanja dobrih odnosa među ljudima i nacijama diljem svijeta.

On je kazao kako će rat u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom, podsjećajući na riječi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. "Zbog toga su napori Svete Stolice usmjereni prema tome da se što prije sjedne za pregovarački stol", kazao je nadbiskup Gallagher.

S obzirom na sukob koji je u tijeku u Ukrajini rekao je da Sveta Stolica prepoznaje poteškoće i patnje ukrajinskog naroda, ali je primijetio i složenost diplomatske situacije. Naglasio je kako "moramo ideju mirovnog procesa održati živom".

Istaknuo je kako papa Franjo radi na mirnom rješavanju rata od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., rekavši kako Sveti Otac kontinuirano procjenjuje ideje i prijedloge koji bi mogli pomoći u ublažavanju napetosti u ukrajinskom sukobu i pokrenuti putove prema miru.

Upitan o predstojećoj misiji talijanskog kardinala Mattea Zuppija u Ukrajini i Rusiji, nadbiskup Gallagher je objasnio da se specifičnosti misije još proučavaju, dodavši kako se istodobno nadaju i mole za "tako delikatnu misiju, znajući da su brzina i vrijeme također vrlo važni čimbenici".

Također je odgovorio na pitanja o ulozi drugih naroda u sukobu, a posebice o odnosima Rusije s Kinom i Iranom. "Stav Svete Stolice je da sve nacije, svi akteri, trebaju učiniti sve što je moguće kako bi se rat u Ukrajini okončao. Potičemo sve neka to učine", rekao je.

Što se tiče pitanja o ljudskim pravima, nadbiskup je primijetio kako se Sveta Stolica, kada govori o tim pitanjima, obraća cijeloj međunarodnoj zajednici. Objasnio je kako Sveta Stolica ne govori na agresivan način, već drži otvorena vrata čak i kada je to situacija koja za nju može biti vrlo teška, napomenuo je. Istaknuo je da je primarna briga Svete Stolice dobrobit kršćanskih i katoličkih zajednica, njihova sloboda i život.

Intervju je završio pitanjima o političkoj situaciji u Izraelu i Palestini, pri čemu je nadbiskup Gallagher izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja u regiji. "Žao nam je što se čini da se stvaraju nove prepreke za poboljšanje političke situacije, rekao je te inzistirao na tome da je potrebno više raditi u svrhu veće političke volje za Palestince i Izraelce kako bi pronašli djelotvoran kompromis", rekao je mons. Gallagher.

Na kraju je dodao kako misli, iz iskustva, da se većina ljudi slaže kako je potrebna politika malih gesta, gesta izgradnje i stjecanja povjerenja. "Ono što nedostaje u današnjem svijetu između država i čelnika jest povjerenje, a mi ga moramo izgraditi. Ne vjerujem da ga u ovom trenutku imamo i mislim da međunarodna zajednica treba raditi na tome", zaključio je vatikanski tajnik za odnose s državama, a kako prenosi Vatican News.

J.M., KT