Strumica

Nadbiskup Vukšić pohodio župu Uznesenja Blažene Djevice Marije


Nadbiskup vrhbosanski metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u pratnji skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha mons. Kire Stojanova 20. studenoga, pohodio je katedralnu župu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Pozdravnu riječ, uoči svete mise, uputio je eparh Stojanov izrazivši velika zadovoljstvo što može u Strumici  pozdraviti mons. dr. Tomu Vukšića. „Preuzvišeni iskreno vam zahvaljujem što ste u svojoj zauzetosti našli vrijeme, a to može samo ljubav, da posjetite našu Crkvu u Makedoniji gdje je prvi evangelizator bio apostol naroda Sv. Pavao, koji je neobično volio Crkvu koju je osnovao u Makedoniji u Filipima i drugim gradovima i mjestima odakle i potječe ova naša zajednica. Ovaj dan za nas je radost i ponos. Papa Franjo postojano nas poziva da imamo osječaj za one koji su na marginama i za malene, zato smo ponosni što ste vi danas među nama katolicima u Makedoniji istočnog i zapadnog obreda, koji smo malobrojna Crkva u našoj domovini. Stoga neka je blagoslovljen vaš dolazak“, kazao je eparh Stojanov.“

Svetu arhierejsku liturgiju predvodio je eparh Stojanov, a prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Vukšić, koji je na početku kazao: „Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi“ (Ef 2,4), poslao je među ljude Isusa Krista, koji je po svom djelu, smrti i uskrsnuću otkupio neposlušne sinove i kćeri. Svima je po Isusu Kristu ponudio izbavljenje iz stanja grešnoga neposluha i okupio ih u novi narod Božji, u zajednicu svojih vjernika, koju nazivamo Crkva. Nakon prolaska kroz vrata krštenja i ulaska u zajednicu novoga naroda Božjega, Bog, koji je bogat milosrđem, prima svakoga kršćanskog vjernika i po Crkvi nudi mu svoje svete tajne koje su sredstva Božjega blagoslova i mjesta Božje prisutnosti. Tako je i nas, koje je u svoje vrijeme po krstu oživio zajedno s Kristom, danas okupio u katedrali Uspenja Presvete Bogorodice na ovo sveto Euharistijsko slavlje.“

U nastavku je vrhbosanski nadbiskup naglasio kako je euharistijsko slavlje uvijek vrijeme i mjesto kada Isus, pod prilikama kruha i vina, i svaki put iznova, dolazi među svoje učenike te potaknuo kako je to također prigoda kada Isus po navještaju Riječi Božje opet govori i kada ih po tumačenju Crkve Duh Sveti upućuje u svu istinu te kada ih po njihovu obraćenju i pristajanju uz Božja pravila podržava na pravom putu i vodi prema vječnom životu.

„Naša vjera i naša nada nisu sȁmo naše djelo i plod sȁmo naših opredjeljenja, želja i nastojanja. Ni naše buduće spasenje također. Naspram napasti takvog uvjerenja i ponašanja, apostol Pavao opominje da smo – i neka to još jednom odjekne ovom dvoranom – Božjom „milošću spašeni po vjeri. I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao.“ (Ef 2,8-9).Postavlja se onda pitanje: Što je s čovjekovim dobrim djelima? Čemu ona služe? I što kršćanin može učiniti za svoje spasenje? Kršćanska je istina da je spasenje čovjeka milost Božja i dar Božji. Čovjek ne može spasiti sebe samoga i ne spašava se svojim djelima. Ali kršćanin svojim dobrim djelima očituje da je njegova vjera živa jer „vjera ako nema djelâ, mrtva je u sebi“ (Jak 2,17). I nitko se ne smije hvaliti svojim djelima jer, kao Božja stvorenja:

„Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo“ (Ef 2,10).Kršćanin je stvoren da vrši dobra djela. A njegova dobra djela, koja su također Božje „stvorenje“ i Božji dar, dokazuju da je on mjesto Božje prisutnosti. Ona su produžena ruka Božje dobrote i očituju da je kršćaninova vjera zaista živa. Naša dobra djela su tako ustvari Božja djela jer je kršćanski vjernik Božje stvorenje koje živi i ostvaruje se u dobrim djelima i po njima svjedoči Božju ljubav“, kazao je mons. Vukšić, napomenuvši kako je ovdje Crkva Kristova prisutna od apostolskih vremena, jer Makedonija je kraj, čije se ime čita već na biblijskim stranicama.

„Njezini ljudi su već tada – da posudimo riječi apostola Pavla – oživljeni zajedno s Kristom i milošću spašeni (usp. Ef 2,5). To je bilo tako jer se u ime Isusovo propovijedalo obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema. Vi ste danas toga nasljednici i potomci i budite tomu ponosni svjedoci (usp. Lk 24,47-48)“, zaključio je nadbiskup Vukšić.

D.T./J.Vr.,KT