Jerihon

Nakon 54 godine slavljena misa na mjestu Isusova krštenja


Franjevci Kustodije Svete zemlje prvi put nakon 54 godine slavili su u nedjelju, 10. siječnja misu u Qasr al-Yahudu, mjestu kraj Jerihona gdje je, prema predaji, Sv. Ivan Krstitelj krstio Isusa te je odatle započelo Kristovo javno djelovanje.

Foto: timesofisrael.com

Foto: timesofisrael.com

Program je bio, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u Izraelu, ograničen na samo 50-ak misara, vjernika, novinara i vojnika koji su osiguravali prostor.

Svečanost je započela skromnom procesijom i ulaskom kustosa Svete zemlje fra Francesca Pattona kojega su ispred vrata svetišta dočekali predstavnici male jerihonske kršćanske zajednice.

Potom je uslijedila misa koju je predslavio kustos fra Francesco,a među koncelebrantima bio je i apostolski nuncij u Izraelu i delegat za Jeruzalem i Palestinu mons. Leopoldo Girelli.

Nakon mise upriličena je procesija od kapele do rijeke koja pripada lokalnom nacionalnom parku gdje su se nazočni umili.

Prema protokolu, svećenici i vjernici su potom hodočastili na obližnje Brdo kušnje čime se završila svečanost.

Podsjetimo, posljednja misa koja je slavljena u franjevačkom samostanu u svetištu Sv. Ivana Krstitelja bila je 8. siječnja 1967., i to zbog izraelsko-arapskog rata koji je ostavio oštećen samostan te je područje od 55 hektara pretvoreno u minsko polje i vojnu zonu.

Inače, franjevci u Svetoj zemlji hodočaste u Qasr al-Yahud na obali rijeke Jordana jednom godišnje od 1641., što je bilo prekinuto Šestodnevnim ratom.

Tako je nakon više od 50 godina samostan Sv. Ivana Krstitelja vraćen pod upravu Kustodije Svete zemlje za što je jedan od zaslužnih bio i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, javio je timesofisrael.com.

Zanimljivo, nakratko je mali dio samostana bio otvoren 2000. godine u povodu jubilejskog hodočašća Sv. Ivana Pavla II., ali je poslije Druge Intifade, to jest ustanka Palestinaca protiv Izraela, ponovno zatvoren.

Posljednjih godina provodila se dugotrajna operacija razminiranja na cijelom području Qasr al-Yahuda. Uz suglasnost izraelskih i palestinskih vlasti, uklonjeno je najmanje 4 000 mina te je crkva vraćena pod upravu Kustodije.

O kakvoj je situaciji i slavlju riječ, nazočnim novinarima je objasnio kancelar Kustodije Svete zemlje fra Ibrahim Faltas koji je, kao i cijela Kustodija, bio uvjeren kako samostan nikad neće biti vraćen. Izrazio je nadu kako će zbog ovog pozitivnog primjera u što skorije vrijeme ponovno biti vraćen i samostan Posljednje večere te zavladati mir u cijeloj Svetoj zemlji.

Ž.I., KT