Angelus

Novi su sveci potaknuli duhovni i društveni rast u svojim zemljama


Tijekom nagovora uz molitvu Anđeo Gospodnji, u nedjelju 13. Listopada, na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, kada je slavljena i sveta misa s kanonizacijom petero novih svetaca, Papa je podijelio svoje razmišljanje s okupljenim vjerujućim mnoštvom.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Kako je rekao Sveti Otac – prije nego zaključi euharistijsko slavlje, želio je pozdraviti i zahvaliti svima okupljenima. „Zahvaljujem braći kardinalima i biskupima, kao i svećenicima, redovnicima i redovnicama iz svih krajeva svijeta, posebno onima koji pripadaju duhovnim obiteljima novih svetaca. Pozdravljam sve vjernike laike koji su se okupili ovdje. Pozdravljam službena izaslanstva raznih zemalja, posebno predsjednika Republike Italije i Njegovu visost princa od Walesa.

Doista su ovi sveci – John Henry Newman, Giuseppine Vannini, Mariam Thresie Chiramel Mankidiyan, Dulce Lopes Pontes i Marguerite Bays svojim evanđeoskim svjedočenjem potaknuli duhovni i društveni rast u svojim zemljama“, napomenuo je papa Franjo.

„Upućujem poseban pozdrav delegatima anglikanske zajednice, uz iskrenu zahvalnost na njihovoj nazočnosti, a pozdravljam također tebe, dragi brate, novi biskupe ovdje u Rimu.

Pozdravljam sve vas, dragi hodočasnici, kao i one koji su pratili ovu misu putem radija i televizije. Poseban pozdrav upućujem vjernicima iz Poljske, koji danas slave Papin dan: zahvaljujem im na molitvama i na stalnoj ljubavi“, kazao je poglavar Katoličke Crkve.

Napomenuo je kako je u njegovim mislima opet Bliski Istok. „Osobito ljubljena i izmučena Sirija odakle ponovno dolaze dramatične vijesti o sudbini stanovništva sa sjeveroistoka zemlje, koje je prisiljeno napustiti svoje domove zbog vojnih djelovanja: među tim pučanstvom ima i mnogo kršćanskih obitelji. Svim uključenim akterima i međunarodnoj zajednici ponavljam apel da se iskreno, pošteno i transparentno zalažu na putu dijaloga i traže učinkovita rješenja“, apelirao je papa Bergoglio.

Dodao je i kako, zajedno sa svim članovima Biskupske sinode za panamazonsku regiju, posebno onima iz Ekvadora, sa zabrinutošću prati što se događa posljednjih nekoliko tjedana u toj zemlji. „Povjeravam je zajedničkoj molitvi i zagovoru novih svetaca, i pridružujem se boli zbog mrtvih, ranjenih i nestalih. Potičem na traženje socijalnog mira, s posebnom pažnjom na najugroženije stanovništvo, siromašne i ljudska prava.

A sada se obratimo Djevici Mariji, uzoru evanđeoskog savršenstva, da nam pomogne slijediti primjer novih svetaca“, pozvao je, prenosi IKA.

KT