Tbilisi

Održana Regionalna konferencija Caritasa Europa u Gruziji


U glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju od 7. do 10. svibnja, održana je ovogodišnja Regionalna izborna konferencija Caritasa Europa.

Domaćin je, na temelju prethodne odluke svih nacionalnih Caritasa Europe, bio nacionalni Caritas Gruzije. Središnja tema ovogodišnje konferencije, na kojoj je sudjelovao i ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, bila je Mladi. Solidrnost. Europa. Caritas BiH punopravni je član Caritasa Europa sa svim pravima i obvezama.

Konferencija je započela 7. svibnja pozdravima dosadašnjeg predsjednika i generalnog tajnika Caritasa Europa, ravnatelja Caritasa Internationalis, predsjednika Nacionalnog Caritasa Gruzije, najviših katoličkih i pravoslavnih crkvenih dostojanstvenika i državnih dužnosnika Gruzije.

Nakon toga uslijedila su predstavljanja kandidata za pojedine strukture Caritasa Europe, a među njima je bilo i predstavljanje kandidata Caritasa BiH.

Potom je slavljena liturgija u katoličkoj asirsko-kaldejskoj crkvi u Tbilisu uz koncelebraciju nazočnih nad/biskupa i svećenika iz drugih obreda Katoličke Crkve.

Nakon bogoslužja uslijedila je večera, a zatim je predstavljena knjiga Moved With Compassion – The History Of Caritas Europa pripremljena povodom 25. obljetnice Caritasa Europa (1993. – 2018.) proglašenjem prvog Statuta. Autori priloga su brojni ravnatelji i djelatnici raznih Caritasa iz cijele Europe, a među njima je i prilog aktualnog ravnatelja Caritasa BiH koji na nekoliko stranica oslikava širinu srca bh. Caritasa tijekom minuloga rata naslovljen.

Prvi dan završio je sadržajima koji su vjernici pripremili i na ovaj način brojnim djelatnicima Caritasa iz Europe predstavili kulturu Gruzije.

Drugog dan konferencije, 8. svibnja, prijepodne je bilo posvećeno mladima kroz temu Mladi i Caritas – slušati i gledati. Drugi dio dana bio je izborni – tajnim glasovanjem Caritas Europa dobio je novo ravnateljstvo. Za predsjednika je izabran dostadašnji predsjednik, belgijski biskup mons. Luc Van Looy, a za generalnu tajnicu izabrana je majka četvoro djece gđa Maria Nyman iz Norveške. Također, izabrani su članovi svih drugih struktura Caritasa Europa.

Za mlade sudionike tijekom izbora bio je pripremljen poseban program u središtu Tbilisija, a dan je završio kulturnim sadržajima i zajedničkim objedom u organizaciji nacionalnog Caritasa Gruzije.

U srijedu, 9. svibnja, trećeg dan konferencije, u središtu je bio govor o zauzetosti mladih kroz nacionalne i nad/biskupijske Caritase kako iz raznih zemlja Europa tako i iz Gruzije. Teme su bile: Mladi i Caritas: razumjeti i prosuđivati; Mladi i Caritas: slušati i gledati i Mladi i Caritas: prijedlozi za praćenje i djelovanje. Mladi su imali priliku donijeti nešto sa sobom od svih sadržaja koje su ostvarili u Caritasima iz kojih dolaze i koje su predstavljali.

Radni dio ovogodišnje Regionalne konferencije završio je završnim riječima predsjednika Caritasa Europa mons. Luc Van Looya. Nakon toga slavljeno je euharistijsko slavlje u armenskoj liturgiji koje je bilo dodatno liturgijsko obogaćenje za sve nazočne djelatnike Caritasa koji su u Gruziju došli iz cijele Europe, a kojima je nepoznata liturgijska baština istoka.

Četvrtak, 10 svibnja, ostavljen je kao mogućnost obilaska znamenitosti glavnog grada Tbilisija.

Sljedeća Regionalna konferencija bit će u Rimu, u svibnju 2019., a 2020. domaćin će biti nacionalni Caritas Kneževine Andora, koji postoji već 40 godina.

KT/caritas.ba