Papa izrazio duboku zabrinutost glede Crkve u Njemačkoj


Kako je naveo biskup koji se susreo s njim 7. listopada, papa Franjo izrazio je “dramatičnu zabrinutost” glede Katoličke Crkve u Njemačkoj.

Heinz-Josef Algermissen i papa Franjo

Heinz-Josef Algermissen i papa Franjo

Umirovljeni biskup Fulde mons. Heinz-Josef Algermissen rekao je kako se Papa u razgovoru s njim nakon opće audijencije u srijedu 7. listopada dotaknuo i situacije u Njemačkoj. Naveo je kako je papa Franjo podsjetio na svoje pismo napisano njemačkim katolicima u lipnju 2019. u kojemu ih potiče da se usredotoče na evangelizaciju. Navodno se požalio kako je njegova poruka ignorirana.

Papa je pismo Hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj uputio uslijed zabrinutosti Vatikana glede tzv. „Sinodalnoga puta“ kojega je poduzela Crkva u Njemačkoj, zajedno s kontroverznim Centralnim komitetom njemačkih katolika (ZdK) a na kojemu laici i biskupi raspravljaju o četiri glavne teme: način kako se vrši vlast u Crkvi; seksualni moral; svećeništvo; i uloga žena.

Vatikan je intervenirao nakon što su njemački biskupi rekli kako će proces završiti s nizom „obvezujućih“ glasanja, presudivši da planovi „nisu ekleziološki valjani“.

Novine Fuldaer Zeitung izvijestile su kako je Papa rekao Algermissenu da je „Sinodalni put“ odviše bio usredotočen na „politička pitanja“, kao što su pozicija žena u Crkvi i svećenički celibat. Biskup je kazao kako ga je Sveti Otac „vrlo jasno i izričito“ pozvao da „se pobrine da pismo bude zapamćeno“.

77-godišnji Algermissen je istaknuo kako ovo nije briga samo Vatikana nego da su ga gdje god bi otišao uvijek pitali: "Što se to događa u Njemačkoj?" Dodao je kako je u Rimu percepcija da put kojim ide njemačka Crkva "deformira i iskrivljuje" Evanđelje, navodi CH.

Njegovi su komentari u suglasju s onima vatikanskog kardinala Kurta Kocha, koji je prošlog mjeseca rekao da je Papa "u osobnim razgovorima" izrazio zabrinutost zbog Crkve u Njemačkoj.

U razgovoru za časopis Herder Korrespondenz, kard. Koch je 22. rujna izjavio kako vjeruje da Sveti Otac stoji iza nedavne intervencije vatikanske doktrinalne kongregacije u debati oko međusobnoga zajedništva između katolika i protestanata u Njemačkoj.

Naime, Kongregacija za nauk vjere je 18. rujna pisala predsjedniku Njemačke biskupske konferencije limburškom biskupu Georgu Bätzingu ističući da bi njihov prijedlog Zajedništva euharistijskoga blagovanja naštetio odnosima s pravoslavnim Crkvama.

Bätzing je nakon privatne audijencije kod pape u lipnju inzistirao na tome kako Franjo "cijeni" "Sinodalni put".

Drugi pak lider Crkve u Njemačkoj, nadbiskup Kölna kardinal Rainer Maria Woelki rekao je prošlog mjeseca da bi najgori ishod bio ako proces "dovede do raskola i time njemačku Crkvu stavi izvan zajedništva sa sveopćom Crkvom".

KT