Vatikan - Rim

Papa s članovima Družbe Svetoga Josipa iz Torina


Sveti Otac se u Vatikanu, 17. ožujka, susreo s članovima Družbe Svetoga Josipa.

U svome obraćanju istaknuo je neka od obilježja posvećenoga života prema riječima njihova utemeljitelja Svetoga Leonarda Murialda, među ostalim i da „ljubav znači vidjeti i govoriti o ljepoti svakoga, praštati od srca, imati mirno lice, ljubaznost, nježnost”.

U dan kada Murialdovi Josipovci slave 150. obljetnicu ustanovljenja papa Bergoglio je podsjetio kako Sveti Leonardo nije bio ravnodušan na moralno, kulturno i gospodarsko siromaštvo svojega vremena te da se u tadašnjem Torinu, koji je bio središte masonerije, posvetio odgoju mladih, a ponajviše radnika, potičući stvarnost koja se tijekom 150 godina obogatila ljudima, djelima, različitim kulturnim iskustvima, i ponajviše velikom ljubavlju.

Papa se u govoru osvrnuo na ono što im je napisao prošle godine, u prigodi otvaranja njihove jubilarne proslave, odnosno na želju da nastave rasti u umijeću razumijevanja potreba vremena, te da se s njima suoče kreativnošću Duha Svetoga za koju su potrebni razlučivanje i vjernost.

Rimski je biskup dodao tri vidika o kojima valja razmisliti: prvenstvo Božje ljubavi, pozornost prema svijetu koji se mijenja i očinsku nježnost ljubavi, javlja vaticannews.va.

Govoreći o Sv. Leonardu Murialdu istaknuo je njegovu osjetljivost na potrebe muškaraca i žena tog vremena, sposobnost uočavanja nevolja oko sebe, činjenicu da je bio glasnogovornik proročke riječi Crkve u svijetu kojim su vladali gospodarski interesi i moć, dajući glas onima koji su bili najviše marginalizirani te kako je znao shvatiti vrijednost laika u životu i u apostolatu.

Ž.I., KT