New York

Sveta Stolica jamči potporu pregovorima na Bliskom istoku


U srijedu 22. siječnja na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a mons. Fredrik Hansen, otpravnik poslova u Uredu stalnog promatrača Svete Stolice pri UN-u, potaknuo je međunarodnu zajednicu da održi živim plamen dijaloga na Bliskom istoku.

„Sveta Stolica ohrabruje međunarodnu zajednicu da održi živim plamen dijaloga na Bliskom istoku“, istaknuo je mons. Fredrik Hansen. Osim toga, Sveta Stolica jamči međunarodnoj zajednici svoju potporu u inicijativama usmjerenima na napredak rješenjā postignutih pregovorima te u njezinom zauzimanju za mir.

Dijalog i holistički pristup krizi na Bliskom istoku

Nit vodilja njegovih riječi bio je nedavni govor pape Franje upravljen Diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici, u kojemu je Papa ponovno izrazio zabrinutost za to područje svijeta, odakle od početka godine i dalje stižu zabrinjavajuće vijesti. Posebno je mislio na povećanje napetosti između Irana i SAD-a, kao i na krizu u Iraku i Libanonu, uz rizik da se postave temelji za širi sukob koji bi, kako je rekao, svi htjeli izbjeći. „Stoga je vrlo važno da se s tim izazovima suočimo holistički, kao i to da se međunarodna zajednica zauzme za otvoren i konstruktivan dijalog, utemeljen na načelima na kojima su prije 75 godina izgrađeni Ujedinjeni narodi“, napomenuo je mons. Hansen.

Održati 'status quo' svetih mjesta

„Sveta Stolica i Papa i dalje posvećuju posebnu pozornost svetom gradu Jeruzalemu, njegovu pozivu grada mira“, napomenuo je otpravnik poslova u Uredu stalnog promatrača Svete Solice pri UN-u te stoga istaknuo apel, koji su više puta uputili i Ujedinjeni narodi, da se održi 'status quo' svetih mjesta u Jeruzalemu, koja su draga Židovima, kršćanima i muslimanima, te važna za kulturnu baštinu cijele ljudske obitelji.

Papa je u spomenutom govoru Diplomatskom zboru snažno istaknuo kako je hitno potrebno da cijela međunarodna zajednica potvrdi svoju obvezu potpore mirovnom izraelsko-palestinskom procesu. Dok je glavni tajnik u izvještaju za prosinac napomenuo da je žalosna alternativa to da se stanje nastavi stalno pogoršavati, smanjujući mogućnost rješenja s dvije države, utemeljenoga na liniji iz 1967.

Na čitavo bi se to područje moglo primijeniti ono što je papa Franjo nedavno rekao u odnosu na Izrael i na Palestinu. Kao i u cijelom svijetu, uoči 75. obljetnice Organizacije ujedinjenih naroda, u kojemu, kako je napomenuo Sveti Otac, mnogo ljudi u nevolji očekuje mir, sigurnost i blagostanje, prenosi vaticannews.va.

Sirija i Jemen

Papa je svoje misli upravio i na Siriju. „Valja razlikovati veo šutnje koji bi mogao pasti na rat koji je u posljednjih 10 godina uništio tu zemlju“, istaknuo je Papa potičući da se pronađu odgovarajuća rješenja kako bi se voljenom sirijskom narodu omogućilo da pronađe mir i započne obnovu zemlje. „Međutim, papu Franju zabrinjava i ravnodušje prema sukobu u Jemenu, koji trpi zbog najteže humanitarne krize novije povijesti“, istaknuo je mons. Hansen.

KT