Estonija

Sveti Otac na ekumenskom susretu s mladima


Posljednjega dana apostolskoga pohoda baltičkim zemljama papa Franjo je doputovao u Estoniju, u njezin glavni grad Tallinn.

Nakon kurtoaznoga posjeta estonskoj predsjednici Kersti Kaljulaidi i obraćanja predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru, Sveti Otac otišao je u luteransku crkvu na ekumenski susret s mladima. U govoru se osvrnuo na izazove koji se odnose na ekumenizam i na nove naraštaje, javio je Vaticannews.

Nakon što je poslušao predstavnike različitih kršćanskih Crkava nazočnih u Estoniji te svjedočanstva nekoliko mladih, Papa je rekao da je vrlo lijepo biti zajedno. „Ako se potrudimo vidjeti se kao hodočasnici koji hode zajedno, naučit ćemo s pouzdanjem otvoriti srce svojem suputniku, bez sumnji, bez nepovjerenja, gledajući samo ono što stvarno tražimo, a to je mir pred licem jedinoga Boga. Mir je umješnost, a i pouzdanje u druge također je nešto umješno. Tim putom ne smijemo prolaziti samo s vjernicima, nego sa svima“, ocijenio je papa Franjo.

Potom je primijetio da kršćanske Crkve katkada povlače za sobom ponašanja u kojima je lakše govoriti i savjetovati nego slušati, te dopustiti da nas pita i prosvjetljuje ono što proživljavaju novi naraštaji. „Znamo da želite i očekujete da vas prati ne neki neumoljivi sudac, ni bojažljivi i pretjerano zaštitnički roditelj koji stvara ovisnost, nego netko tko se ne boji vlastite slabosti i zna učiniti da zablista blago koje, poput glinene posude, čuva u vlastitoj nutrini. Danas vam hoću reći da želimo plakati s vama ako plačete, popratiti pljeskom i smijehom vaše radosti, i pomoći vam u nasljedovanju Gospodina“, kazao je poglavar Katoličke Crkve.

„Znamo da nas mnogi mladi ne žele ništa pitati, jer nas ne smatraju važnim sugovornicima u njihovu životu. Štoviše, neki izričito traže da ih se ostavi na miru, jer im smeta prisutnost Crkve, i čak ih iritira. Ljute ih seksualni i gospodarski skandali u vezi s kojima ne vide odlučnu osudu; ljuti ih što se zbog nedovoljne pripreme ne zna prikladno protumačiti život i osjetljivost mladih; ili im jednostavno smeta pasivna uloga koju im dajemo“, ocijenio je Papa koji je mlade potaknuo da nastave otkrivati Isusa u našim zajednicama. Jer, objasnio je, znamo da je obnova uvijek tamo gdje je Krist.

„Molimo za apostolsku snagu kako bismo drugima donosili Evanđelje – kako bismo im ga nudili, ne nametali – te da od svojega kršćanskog života ne učinimo muzej uspomena“, poručio je, između ostalog, Sveti Otac.

KT