Vatikan

Sveti Otac o nezamjenjivom doprinosu žena u izgradnji zajedničkog doma


Papa Franjo uputio je poruku sudionicima Ženskog foruma G20 u Italiji (“Women’s Forum G20 Italy”), koju je u njegovo ime pročitao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Papa pozdravlja grupu mladih žena Foto: Vatican Media

Papa pozdravlja grupu mladih žena Foto: Vatican Media

Kardinal Parolin osvrnuo se na pandemiju, koja je mnoge stavila u vrlo teške situacije. „Našem svijetu treba suradnja žena, njihovo vodstvo i vještine, kao i njihova intuicija i predanost. Papa Franjo nerijetko ističe nezamjenjiv doprinos žena u izgradnji svijeta koji može biti zajednički dom“, rekao je kardinal Parolin.  „Usred današnjih globalnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova, žene također mogu uvelike pomoći u nesebičnosti, napose potrebnoj u nastojanjima za brigu o zajedničkom domu i borbi protiv razorne logike neposredne isplativost“, dodao je.

Solidarnost i međusobna suradnja žena i muškaraca ključni su za društvo. Sa svojim zasebnim specifičnostima, svi su pozvani prihvatiti poziv da budu aktivni graditelji društva. Kako je rekao Papin državni tajnik u video-poruci, to će možda u nekim pogledima zahtijevati promjenu paradigme, koja mora biti vođena obnovljenim osjećajem čovještva i dostojanstvom koja karakterizira svako ljudsko biće.

Kardinal Parolin na kraju poruke uime Svetoga Oca ponovio je poziv da svaka djevojka i mlada žena u svim zemljama ima pristup kvalitetnom obrazovanju.

Ženski forum G20 u Italiji, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa, ima kao cilj podići svijest o ključnoj ulozi žena i pozitivnom utjecaju u naporima za oporavak koji je na dobrobit sviju. Održana je u Milanu od 17. do 19. listopada.

J.Vr.,KT