Rim

Sveti Otac pohodio Zakladu „Scholas Occurrentes“


Papa Franjo, 11. svibnja, pohodio je rimski centar Zaklade „Scholas Occurrentes“ prilikom čega se susreo s mladima koje je potaknuo da budu pozorni i nikad ne odustanu od nadanja i sanjanja te da istodobno poštuju svoje korijene.

Zaklada Scholas Occurrentes organizacija je papinskoga prava ustanovljena 2013. po Papinoj želji, i na temelju pothvata koji je na periferiji Buenos Airesa pokrenuo tada nadbiskup Jorge Mario Bergoglio, a koja obuhvaća mrežu javnih i privatnih obrazovnih ustanova različitih vjeroispovijesti. Svrha im je promicanje kulture susreta, dijaloga i poštovanja različitosti.

Tijekom svog posjeta Palači Sv. Kalista, Papa se susreo s novom skupinom edukatora i studenata koji sudjeluju u novom projektu, zaključio je petodnevni susret školaraca Scholas Occurrentes iz 10 zemalja te je putem video-veze inaugurirao tri nova centra u Argentini, Mozambiku i Kolumbiji.

Sveti Otac ih je potaknuo da nastave sanjati, a da pritom ne zaspu. Napomenuo je kako sposobnost nadanja i sanjanja ne može razočarati, nego nas nosi naprijed dodajući da se moramo boriti za život i ne umiroviti se prije vremena. Međutim, Papa je rekao kako trebaju biti razboriti dok sanjaju veliko i riskiraju. Objasnio je kako razboritost nije kočnica, nego vrlina koja pomaže usmjeravati energije osobe, a da se pritom ne izgubi.

Mladima je rekao da mogu cvjetati samo ako su dobro ukorijenjeni. Svijet i povijest njihove zemlje ne počinje s njima; ono što je njihovu narodu dalo identitet jesu korijeni prošlosti. Prema tome, trebali bi ići naprijed, a da ne gaze svoje korijene. Sveti Otac je osim toga savjetovao mlade da pomognu drugima i nikad ne dopuste sebi da budu poraženi prije nego što su i pokušali, javlja Vatican News.

KT