Italija

Talijanski biskupi: Potrebna je istinska ekološka tranzicija


Talijanski biskupi su poslali snažnu poruku povodom 16. svjetskog dana molitve za brigu o stvorenomu koji će se održati 1. rujna u Tarantu, na temu „Planet kojem se nadamo. Okoliš, rad i budućnost. #svejepovezano“.

„Potrebno je boriti se, brzo i učinkovito, protiv društveno-ekološkog propadanja koje se isprepliće s dramatičnim fenomenima pandemije posljednjih godina“, snažna je uputa talijanskih biskupa u poruci povodom 16. svjetskog dana molitve za brigu o stvorenomu.

„U eri punoj proturječja i prilika put koji vodi do Taranta zahtijeva dodatno sudjelovanje svih, kako bi to bio put Crkve koja namjerava koračati zajedno i u sinodalnom stilu“, napisali su biskupi. Citirajući dokument Instrumentum laboris sa sinode održane u listopadu, dokument koji na 65 stranica i u sedam poglavlja dotiče različite aktualne teme, biskupi su istaknuli: „Klimatske promjene nastavljaju napredovati sa štetom koja je sve veća i neodrživija“.

„Vremena je malo. Potreban je istinska ekološka tranzicija koja može promijeniti neke osnovne pretpostavke našeg razvojnog modela“, upozorili su i dodali kako tranzicija dubinski preobražava čovjekov današnji oblik života kako bi se na mnogim razinama ostvarila ekološka preobrazba na koju poziva šesto poglavlje enciklike Laudato si' pape Franje.

Talijanski su biskupi pozvali na nastavak puta tražeći drugačiji način postojanja, oživljen ljubavlju prema zemlji i stvorenjima koja tu stanuju, obilježen razlučivanjem, važnim odlukama, te iznad svega, povjerenjem u budućnost. U ekološkoj preobrazbi  mora se napustiti potrošački razvojni model koji povećava nepravde i nejednakosti, kako bi se usvojio model usredotočen na bratstvo među narodima. Vapaj zemlje i siromaha traži od nas da im pomognemo“, primijetili su biskupi, piše Vatican News.

Biskupi su se zauzeli za praćenje i poticanje potrebnih promjena, ali da bi ekološka preobrazba bila ispravna, mora biti također „ekumenska i međureligijska“, uz uključenje svih društvenih čimbenika u zajednički projekt kako bi se izbjegao neuspjeh koji bi slijedio pazeći samo na pojedinačni ili grupni interes. Istovremeno, ta ispravna preobrazba ne smije kažnjavati, posebno u poslovnom smislu, one koji se izravno izlažu promjenama.

Na kraju, ekološka preobrazba podrazumijeva novi društveni sporazum i u Italiji. Potrebno je, stoga, pažljivo razlučivanje, otvoreno za budućnost, kako bi se došlo do promjene u sinodalnom stilu. „Put prema društvenom tjednu u Tarantu, koji je u tijeku, treba prihvatiti cijela Crkva u Italiji, kako bi se ojačalo njeno odgojno zauzimanje da enciklika Laudato si' postane kompas služenja društvu i zemlji“, zaključili su talijanski biskupi.

T.M.I., KT