Tradicionalno hodočašće biskupa u Svetu zemlju


Koordinacija za Svetu zemlju, koja okuplja biskupe iz Europe, Sjeverne Amerike i Južne Afrike, hodočastit će od 12. do 17. siječnja u Izrael i Palestinu.

Svrha tog hodočašća, koje podržava i Sveta Stolica, a na koje biskupi od 1998. tradicionalno idu početkom svake godine, jest pružiti potporu kršćanima u Svetoj zemlji obnavljajući znanje, prijateljstvo i solidarnost među lokalnim Crkvama, prenosi Vaticannews.

Tema hodočašća je Kršćani u Svetoj zemlji: izazovi i prilike, a ove godine u središtu su kršćani koji žive u Izraelu. Prema najnovijim podacima, koje je ovih dana objavio izraelski Središnji zavod za statistiku, kršćana u toj zemlji ima oko 175 000 i čine 2% stanovništva, a najviše ih je na sjeveru zemlje.

Biskupi će posjetiti gradove Jeruzalem i Haifu, kao i neka sela na Zapadnoj obali i u Izraelu. Predviđeni su susreti s katoličkim vjernicima, ali i sa židovskim zajednicama te s vjerskim i političkim vođama muslimana, druza i bahaja. Dobrodošlicu će biskupima Koordinacije za Svetu zemlju iskazati nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, i nadbiskup Leopoldo Girelli, apostolski delegat u Jeruzalemu i Palestini, prenosi IKA.

KT