U Kolumbiji teku pripreme za pohod pape Franje


U Kolumbiji su u tijeku pripreme za posjet pape Franje, najavljen za početak rujna. Ta se zemlja nakon prošlogodišnjih mirovnih pregovora sada nalazi na trnovitom putu obnove, nasilje je zamijenio mukotrpan put prema trajnom miru.

Predsjednik kolumbijskih biskupa, nadbiskup Oscar Urbina Ortega, potiče svoje sunarodnjake da učine prvi korak prema pomirenju s Bogom, s braćom i stvorenim svijetom. U tom smislu, najavljen posjet pape Franje, biti će važan trenutak u mirovnom procesu.

Mons. Ortega je u razgovoru za Vatikanski radio ocijenio da je Kolumbija sada u fazi „rađanja“, i u stanju je preporoditi se. Nadbiskup Ortega očekuje od Pape ohrabrenje za evangelizaciju i pomirenje, kako ne bi bilo više povratka na staro.

Papa će posjetiti i središnji dio Kolumbije, gdje će imati priliku razviti problematiku enciklike Laudato si, kako bi se ispravilo ono što nije dobro.

"U novom razdoblju u povijesti Kolumbije Crkva može znatno doprinijeti jer ima riječ evanđelja, Papinu pouku o pomirenju i miru, ali i instrumente pomirenja. Sakrament pomirenja je najvažnije od svih sredstava, istaknuo je nadbiskup, jer osoba pomirena s Bogom kadra je izmiriti se i s bližnjim i sa stvorenim svijetom. Pred Crkvom je velik posao", rekao je nadbiskup za Vatikanski radio.