(Mudr 7,7-11; Heb 4,12-13; Mk 10,17-30 ili 10,17-27)

DVADESET I OSMA NEDJELJA KROZ GODINU B

Mladiću, isplati se poći za Isusom!


Današnje evanđelje donosi nam priču o bogatom mladiću koji se susreo s Isusom. Iz evanđeoskog izvješća vidimo da on nije samo bogat materijalno, nego i duhovno: prepun je evanđeoskih krjeposti i vrlina, na uzornoj moralnoj visini. Rekli bismo: idealan mladić!

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Piše: Ivo Šutalo

Uvod u pokajnički čin

Danas nas Isus poziva da obdržavamo Deset zapovijedi, poštujemo Boga i čovjeka svim srcem i dušom. Tko tako radi, zasigurno je drag u Božjim očima. Ali nas ako ga želimo slijediti izbliza, poziva na još veće savršenstvo: da se odreknemo svega svojega materijalnog bogatstva i pođemo za njim. Slijediti Isusa znači ne biti navezan na materijalne stvari, biti spreman uvijek se odreći vlastita dobra da bi se pomoglo drugome. Jesmo li spremni to od srca učiniti ili pognute glave odlazimo od Isusa kao mladić iz današnjeg evanđelja?

Možda mu je 20-ak godina. Izgleda da je bio jedinac jer se ne spominju ni braća ni sestre s kojima bi se inače dijelila baština. Momak od 20 godina „velik imetak“ ipak ne može steći svojim radom jer je premlad, može ga samo naslijediti. Nije ga zaradio svojim trudom i znojem, nego znojem i rukama svojih roditelja, djedova i pradjedova. Bogat čovjek onoga vremena bio je onaj koji je imao, ne samo kuće, pojate, podrume, janjila, štale i torove, nego i velike oranice, nepregledne pašnjake, brda i doline, a od živine: konje, volove, krave, ovce, koze, deve, zatim: maslinike, voćnjake, vinograde, poljane zasijane žitom, podrume pune ulja i vina, a ljeti voća i povrća u izobilju: jabuka, krušaka, šljiva, trešanja, oraha, bajama, smokava, lubenice, grožđa, tikava, krastavaca! Pa da pola od toga stuče tuča, ne bi se ni osjetilo jer svega ima, ne može se vagonima izmjeriti! A koliko tek pastira i pastirica, orača i kopača, slugu i sluškinja koji su sve ovo čuvali, sijali, obrađivali, sadili, vadili, brali i u magacine slagali! Eto, tako je bio bogat taj mladić! A takvo imanje i blagostanje za židova je dokaz posebnog Božjeg blagoslova.

Mladić – bogat duhovno

No, rekosmo, ovaj mladić bio je i na uzornoj moralnoj razini. Kao ukrasi nizale mu se redom sve vrline oko vrata: pošten, dobar, plemenit, ponizan, pobožan, istinoljubiv, zahvalan, umjeren, razborit, a u društvu: komunikativan, nasmijan, šaljiv, nenametljiv, prijazan, a Bog ga još obdario: zdravljem, inteligencijom, mudrošću, vedrinom i optimizmom. Nikoga uvrijedio, nikoga napao, ni na koga slagao! Bježi od ogovaranja i trača kao od ubojita mača! Niti pije, niti puši, niti komu zla želi! Bezazlen u duši! A za savršenstvom neizmjerno teži. Zar je moguće da postoji tako plemenit mladić?

Obdržava on svih Deset zapovijedi: od prve do desete – besprijekoran! Sve desetke! Bog i molitva uvijek na prvom mjestu, niti ga psuje niti se Njime kune! Poštuje svoje roditelje i sluša ih, poštuje svoga bližnjega, ne krade, ne laže, ne petlja, ne bludniči, ne obija noćne barove, uvijek na vrijeme kući. Koja djevojka ne bi željela ovakva mladića, ali hajde ga, Bože, nađi!

Jedno ti nedostaje

Čuo je on za Isusa. I ne samo čuo, nego ga je pratio i slušao kako govori i vidio kakva znamenja čini. Oduševio ga Isus svojom jednostavnošću, mudrošću i božanskom poukom. A tek čudesnim djelima! Vidio je on i čuo i druge židovske učitelje kako govore, ali je Isus svakoga od njih nadmašio. Tako se oduševio da je želio biti kao On. Upravo danas, dok je Isus sa svojim učenicima išao prema Jeruzalemu, još dok su razgovarali, taj bogati mladić, bez pardona, upada među njih – „dotrči“ i "klekne preda nj". Ovi izrazi kazuju koliko je čeznuo susresti se s Isusom, kako je žarko želio taj trenutak. Nasred prašnjava puta, na koljenima – oči u oči! Bio je prepun ushita, poleta, oduševljenja i žarke želje. „Učitelju dobri“, samo je izletjelo iz njegovih usta, „što mi je činiti da baštinim život vječni“? (Mk 10,17) Nevjerojatna rečenica! Mladić u cvatu mladosti i snage, a misli na – život vječni! Tolikima u njegovoj dobi samo je na pameti provod, uživanje, noćni klubovi, tjelesni užitci – život zemaljski! Isus ga najprije poučava da je samo Bog dobar i da ni za jednoga čovjeka, pa ni za Isusa samoga, ne možemo reći da je dobar jer je samo Jedan dobar – izvor sve dobrote – Otac nebeski! Zatim mu daje do znanja da se život vječni postiže ako se obdržava Deset zapovijedi. A on će: „Učitelju, sve sam to očuvao od svoje mladosti“ (Mk 10,20). Kako li se samo svidio Isusu tako ćudoredan momak: „Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: 'Jedno ti nedostaje! Idi, što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu! A onda dođi i idi za mnom.'“ (Mk 10,21) Ova ga je rečenica pogodila kao grom iz vedra neba. I srušila sve njegove ideale! Čuj da sve prodam, pa da sve dadem onima koji nisu prstom makli. A sva njegova sigurnost i moć u imanju. Gospodar regije! I da sad sve to razdijeli i bude nitko i ništa! Pa da mu se svi smiju! To se uopće nije slagalo s njegovim shvaćanjem blagoslova Božjega. I kraljevstva nebeskoga! Takvu sramotu i takvu ponudu nije nikako mogao prihvatiti. I nije uopće očekivao takav prijedlog od Isusa! Niti je on tako zamišljao nasljedovanje Isusa. I smrknut se vrati svome bogatstvu. A Isus nastavi svojim putem.

Ivan Merz – uzor-mladić

Mi Hrvati imamo jednoga idealnog mladića, blaženika, rodom iz Banje Luke. Kad je Isus na njegov ćudoredni život „pogledao“, od srca ga je „zavolio“. On je cijeli svoj mladenački život proveo pitajući Isusa svakodnevno: „Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?“  (Mk 10,17) A Isus bi mu rekao: „Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi…!“ (M 10,19) A on bi mu odgovorio: „Učitelju, sve sam to očuvao od svoje mladosti!“ (Mk 10,20) Blaženi Ivan Merz! Blaženi, jer baštini život vječni. Sveti Ivan Pavao II. proglasio ga je baštinikom života vječnoga u Banjoj Luci 2003. godine. Jer je „od svoje mladosti“ čuvao Zapovijedi! Rođen je u Banjoj Luci 1896., a preminuo u Zagrebu 1928. Svega 32 godine života! Vrlo kratko, ali sasvim dovoljno da pokaže Isusu da je spreman ostaviti sve i poći za njim!

Bio je jedinac u svojih roditelja Mavre i Tereze. Rastao je u dosta liberalnoj sredini, a za njegovo katoličko vjersko usmjerenje najviše je zaslužan njegov profesor iz gimnazijskih dana koji ga je teološki i moralno oblikovao - dr. Ljubomir Maraković. Za njega je Ivan zapisao: „Katolik svjetovnjak, spasio me je za vječnost!“ Iz Ivanova životopisa i njegova dnevnika koji je vodio doznajemo što je sve „čuvao od svoje mladosti“ i kroz svoju mladost:

- kao osnovnoškolac svake je nedjelje po školskom rasporedu na svetoj misi;

- dnevnik je počeo pisati sa 17 godina, gdje odmah u oči pada njegova posebna ljubav prema molitvi;

- godine 1915., u devetnaestoj godini života, zavjetovao je Blaženoj Djevici Mariji svetu čistoću do ženidbe, a osam godina poslije to je produžio u doživotni zavjet;

- sa studija u Parizu svojoj majci piše: "Katolička vjera je moje životno zvanje!“;

- osjećao je posebnu sklonost prema svetoj misi. Smatrao ju je središtem ljudskoga života. U zrelijoj dobi se svakodnevno pričešćuje. U svom je dnevniku zapisao: "Pričest je izvor života!";

- njegov životni moto bio je „ili katolik ili ništa“!;

- u zrelijoj dobi ispovijedao se svake subote;

- nije pušio niti pio, a mjesečno bi se jednom kroz 24 sata potpuno uzdržao od jela;

- u kasnijoj dobio uključio se u Katoličku akciju, te je osnovao Hrvatski orlovski savez čiji je svaki član morao biti uzoran katolik. Mladići su prozvani „orlovima“, a sam Ivan je ostao „orao Kristov“. Preminuo je na glasu svetosti kao uzor-mladić u Zagrebu 1928.

Isus mu nikada nije rekao „jedno ti nedostaje“ jer je on cijelo svoje bogatstvo: sposobnost, znanje, stručnost, trud, vrijeme i cijeli svoj mladenački život predao Crkvi, siromasima, djeci, učenicima, mladima, poučavanju, odricanju i molitvi. Mladić iz evanđelja se smrknuo i napustio Isusa, a naš se Ivan razveselio, obradovao, sve zemaljsko ostavio: kuću, majku, oca, polja, njive, obiteljski život i pošao za Isusom. Nije on žalio svojega „imanja“ i svojih sposobnosti za Isusa, za evanđelje, život vječni. „Život nije uživanje, nego žrtva“, jedna je od njegovih značajnijih izreka. Zato mu je Isus i darovao „blago na nebu“. Svakomu koji se odriče zemaljskog blaga i bogatstva, Isus daruje puno veće – ono nebesko!

Teško će imućnici…

Kad je mladić okrenuo glavu, Isus objašnjava svojim učenicima: „Lakše je devi kroz ušice iglene, nego bogatašu u kraljevstvo Božje!“ (Mk10,25) Pa zar ne može u raj onaj koji se na ovoj zemlji pošteno obogati, pitaju se apostoli. Ne – lopovlukom!, nego – poštenim radom! Zar je to grijeh? Nije grijeh, nego Isus želi reći da često bogatstvo u imanju, nekretninama, pokretninama ili novcu čovjeka znade lažno uvjeriti da može sve, da je najmoćniji, najsigurniji i da mu Bog više nije potreban! Bogatstvo jače i važnije od Boga! To je ono: ne možete služiti Bogu u bogatstvu! Tu vreba opasnost da zemaljsko stavimo u prvi plan, a nebesko zanemarimo. Da se za zemaljsko blago borimo pa nam izmakne nebesko. A to je onda prava katastrofa! Zato će „imućnici teško u kraljevstvo Božje“ – jer si umisle da je njihovo kraljevstvo zemaljsko pa im umakne kraljevstvo nebesko. Ali ih i ohrabruje: „Ljudima je nemoguće, ali… Bogu je sve moguće.“ (Mk 10,27) Tko se u Boga uzda i komu je Bog glavna „nekretnina, pokretnina i kapital“ na ovoj zemlji, imat će nepregledni „kapital“ na nebu!

Nagrada

Petar na kraju evanđelja nastavlja razgovor pa upućuje Isusu pitanje što će oni dobiti za to što su ostavili sve i pošli za Njim. Kakva će im od toga biti korist? Kao da nije čuo Isusa koji je mladiću rekao da će ako dade sve siromasima, imati veliko blago na nebu. Čeka ga veličanstvena nagrada – kraljevstvo Božje! Možda Petar očekuje kakvu nagradu i na ovoj zemlji, tko zna. Isus mu odgovara: „Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.“ (Mk 10,29-30) Teolozi kažu da je ovo jedino mjesto gdje Isus obećava svojim apostolima i slušateljima nagradu u zemaljskom životu. Onima koji radikalno, prvenstveno u duhovnom pozivu, pođu za Njim. Kad malo bolje promotrimo, zaista je tako. Evo, uzmimo samo Sv. Majku Tereziju:

- napustila je svoju domovinu u 18. godini života radi Isusa, a dobila 120 novih domovina. Naime, u 120 zemalja svijeta ima svoje samostane Misionarki ljubavi!

- ostavila je svoju rodnu kuću radi Isusa, a dobila 594 nove kuće u kojima su stanovale Misionarke ljubavi. Naime toliko su kuća u svijetu imale u službi siromasima u trenutku smrti Majke Terezije.

- ostavila je svojega oca Nikolu i majku Drane radi Isusa, a stekla svoje nove duhovne očeve i duhovne majke diljem svijeta, ponajviše u Indiji gdje je provela 50 godina.

- ostavila je svojega brata Lazara i sestru Agu radi Isusa, a dobila 4 000 novih sestara Misionarki i 363 brata Misionara ljubavi diljem svijeta. Toliko ih je bilo u trenutku njezine smrti. Danas ih ima još i više!

- odrekla se svoje djece i obitelji, a stekla tisuće napuštene djece po ulicama Kalkute i Indije koja su je nazivala „milom majčicom“ jer su samo za tu majku znala. Eto ti bogatstva i nagrade na ovoj zemlji za onoga koji ostavi sve svoje radi Isusa.

Svećenik ostavlja kuću, roditelje, braću i sestre, odriče se vlastite djece i obitelji radi Isusa i evanđelja. I već na ovom svijetu dobije tolike učitelje, profesore i odgojitelje kao svoje duhovne očeve; tolike duhovne majke u majkama koje ga neprestano prate svojim molitvama; toliku braću i sestre po župama koje su mu povjerene i toliku duhovnu djecu na vjeronauku, u školama, zborovima, vrtićima i obiteljima. Nitko bogatiji od njega! Isus spominje i progonstva: to su ogovaranja, klevete i životne poteškoće koje treba radi Isusa podnijeti. Ali s Isusom – sve se može!

Mladiću, prokockao si životnu šansu! Trebao si poći za Isusom! Ne možeš ni zamisliti kako bi te bogatim učinio! Već na ovoj zemlji! Isplati se poći za Isusom, vjerovati mu, ostaviti sve bogatstvo! Ne bi zažalio, vjeruj mi! Jer samo s Isusom ćeš se obogatiti i na ovom i na onom svijetu!