(Iz 25,6-10a; Fil 4,12-14.19-20; Mt 22,1-14)

XXVIII. NEDJELJA KROZ GODINU

Na kraljevskoj gozbi


Suosnivač Facebooka i najmlađi milijarder Mark Zuckerberg održao je predavanje na Harvardu pred audijencijom od samo pedesetak studenata i profesora...

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Piše: Dubravko Turalija

Uvod u pokajnički čin

Čovjekova prva i najveća želja je biti sretan. Sreća postoji i dar je Duha Svetoga koji usrećuje vjerom, nadom i ljubavlju. Sve što se protivi Duhu Božjemu, protivno je i čovjekovoj sreći, i sve što ne otvara vrata kraljevstva Božjega, zatvara ih i skriva od ljudi. Približimo se Bogu svojim posvemašnjim predanjem i recimo zajedno: Ispovijedam se...

Zuckerberg na Harvardu nije uspio upasti na studij kompjutorskoga programiranja pa se prekvalificirao na studij psihologije od kojeg je odustao poslije druge godine ne završivši tako ništa osim srednje škole. Sada, nakon deset godina, došao je na isto, ali ne kao student, nego kao predavač. Međutim, visokocijenjeni i ponosni Harvard nije zaboravio Zuckerbergov studentski poraz niti njegovu niskoškolsku kvalifikaciju pa je tako malobrojnim posjetom podcijenio njegov kapacitet i izumiteljski talent.

Kada su Davida Beckhama na vrhuncu njegove nogometne karijere novinari upitali što bi još želio postići u životu, odgovorio je da bi želio da mu Engleska kraljevska kruna dodijeli titulu „lorda“.

Nezasluženi privilegij građana nebeskoga kraljevstva

Dug je put da netko od pučanina postane visokocijenjeni građanin, da netko od nepismena čovjeka postane vrhunski intelektualac ili da netko od običnoga građanina postane otac ili majka jedne nacije. Sve su to dugi putovi s malim koracima i velikim preprekama imetka i časti, službe i odgovornosti obveza i sposobnosti. Vidjeli ste kako u društvenome miljeu najčešće djela, uspjesi i zasluge doprinose da netko iz nižega građanskoga staleža prijeđe u viši ili da netko od običnoga građanina uđe u Jet Set jednoga društva. U kršćanstvu međutim nije tako. Biti građanin kraljevstva Božjega, samo po sebi je nezasluženi dar i privilegij. Svi građani kraljevstva Božjega odreda su plemstvo i gospoda jer su u srodstvu s Kraljem, a Kralj je danas priredio svečanost svojem Sinu, svojem Jaganjcu i pozvao svo plemstvo i rodbinu da se odazovu slavlju. Nije slavlje zbog gostiju. Slavlje je poradi Jaganjca, ali veliki objed je pripremljen isključivo poradi uzvanika. 

Ne htjeti doći na svadbu

Svako slavlje, a pogotovu ono ženidbeno, jedinstven je događaj, ne samo za mladence, nego i za njihove roditelje, rodbinu i prijatelje. Na svadbi se ne štedi i ne škrtari. Pa dok se oni bogatiji natječu čija će svadba biti obilnija i mnogoljudnija, i oni najsiromašniji se prse kada im u kuću dolazi nevjesta. Ipak, kraljevska svadba je uvijek posebnija i drukčija od svih ostalih jer se tiče, ne jedne kuće ili familije, nego cijeloga kraljevstva. Ne moći doći na kraljevsko slavlje, zahtijeva ispriku. Ne htjeti doći na kraljevsko vjenčanje, podcjenjuje kralja. Isusovi uzvanici i gospoda u današnjem evanđelju ne žele doći na svadbu. Zaklani junci, ispečeno meso i pripremljeno slavlje znaci su svečanosti koja je u tijeku, svečanosti koja je neodgodiva. Ponovni poziv kralja nije ništa drugo nego vapaj da se pristupi objedu koji je pripremljen upravo za one koji ga sada, evo, odbijaju. Kralj čak i ne traži od uzvanika da se vesele, nego jednostavno da blaguju pripremljenu gozbu i da se nasite.

Plemstvo kraljevstva Božjega                       

Ono što su istraživali stari poganski mudraci i što su studirali starozavjetni proroci darovano je svijetu u Isusu Gospodinu, da svatko tko prizna da je Isus Spasitelj, bude pridružen plemstvu kraljevstva Božjega. Ali, kako god u vidljivome svijetu biti plemić ili lord traži odgovornost, dostojanstvo i obvezu prema kraljevskoj kruni, tako biti plemić kraljevstva Božjega, još više veže svojim obvezama i odgovornostima. A glavna obveza u Božjem kraljevstvu jesu sakramenti. Najuzvišeniji sakrament jest Kristova gozba koju priprema sam nebeski Kralj na koju se svo plemstvo kraljevstva Božjega dužno odazvati. Svaka opstrukcija svečane Jaganjčeve gozbe biva razumljena kao opstrukcija protiv sama Kralja i kraljevstva.

Euharistijska gozba

Euharistijsko slavlje je svakodnevni poziv na Jaganjčevu svadbu. Svatko od nas, još od prve pričesti, osobno je pozvan na Kraljevu svadbu. Svaki član vaše obitelji ima i svoje mjesto u svečanoj kraljevskoj dvorani. Svaka obitelj ima svoj stol na kojem su ispisana sva imena vaših članova obitelji koji su pozvani na gozbu. Kralj ne želi da ijedan stol zjapi prazan dok puca pod hranom i obiljem. Zato i jest osjetljiv na one koji žive u kraljevstvu i pripadaju njemu, ali se oglušuju na kraljeve pozive. Isus za takve kaže da zatvaraju vrata neba u koje sami ne žele ući, a drugima ne daju. Zato i navodi u evanđelju osvetljiva Kralja, Kralja koji ne trpi opstrukciju i kralja koji bez iznimke oduzima svečano mjesto i gozbeni stol svima onima koji se ne odazivaju Jaganjčevoj svadbi pa ga daje onima koji su raspoloživi makar i ne pripadali kraljevskoj obitelji ili plemstvu.

Stari grijesi u čistoj gozbenoj dvorani

Sada kada su prazni stolovi ispunjeni novim neplaniranim gostima koji su zauzeli „tuđe“ lože, našli su se neki koji su nedolično stali pred Kralja. Čuli ste u evanđelju: sve one koji su nađeni na rubovima društvenog života, izravno je pozvao Kralj i kraljevi apostoli da dođu na svadbu. Svatko od njih, dakle, zna da ulazi u kraljevu palaču, da sjeda za svečani stol i da blaguje božansko jelo. Onog časa kada se vrata dvorane zatvore i kada slavlje započne, nikakva isprika i pojašnjenje nisu više prihvatljivi. Zato Isus i upozorava svoje učenike da se nagode brzo s protivnikom dok ne uđu u sudnicu jer jednom ušavši, sve biva objelodanjeno, prostudirano, izanalizirano i procesuirano.

Ili unutra ili van!

Dragi vjernici, Crkva je kraljevstvo Božje, a sveta misa svečana Jaganjčeva gozba na koju ste kao članovi Kristova kraljevstva – Crkve svi pozvani da svojim sudjelovanjem uzveličate slavlje i svojom nazočnošću blagujete svečani objed te tako obradujete Kralja koji priređuje ovu gozbu. Svaki vaš izostanak prazno je mjesto u svečanoj dvorani i jelo koje nije blagovano, a pripremljeno je isključivo za vas. Onoga trenutka kada zanemarite svoje obveze prema Crkvi, vaša se svečana loža oduzima od vas i daje onima koji će biti lojalni Kralju i njegovu kraljevstvu. Je li se moguće ponovno vratiti na svoje izgubljeno mjesto? Danas o tomu Isus ne govori, ali upozorava: onoga časa kad se vrata zatvore, svi oni koji su vani ne mogu više unutra, a oni koji su unutra ušli istih sklonosti koje su imali prije Kraljeva poziva bivaju zauvijek izbačeni van.

Molitva vjernika

Pomolimo se Kristu Jaganjcu Očevu po kojem nam je sve dobro od Oca:

  1. Da se Tvoja sveta Crkva neprestano hrani na gozbi Tvoje Riječi i Tijela, molimo Te.
  2. Da Tvoji vjernici budu lojalni građani Tvojega kraljevstva, molimo Te.
  3. Da naša mjesta u Crkvi budu redovito i dostojno ispunjena našim neprestanim odzivima, molimo Te.
  4. Da se vrata Tvojega kraljevstva otvore svima onima koji čeznu za istinom i pravednošću, molimo Te.
  5. Da svi bolesni na duši i tijelu osjete snagu gozbe Tvoje Riječi i Kruha, molimo Te.
  6. Da svi koji su progonjeni zbog svoje odanosti nebeskome Kralju budu nagrađeni zemaljskim i vječnim dobrima, molimo Te.            
  7. Da svi vjerni preminuli budu pozvani na Jaganjčevu gozbu u vječnome kraljevstvu, molimo Te.

Sveti, jaki i besmrtni Bože, čuj naše molitve i usliši ih po Kristu Gospodinu našemu. Amen!