Riječ za život

Odmor za sve


Volja se trsi ovladati mislima i osjećajima, ali često ostaje bez uspjeha. I sve njezino nastojanje je, u tom slučaju, zamorno. Posebno je to slučaj kada upadnemo u neke poroke i mane koje su se ukorijenile u nama.

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

Umor nam je nejasan. Često smo umorni, a da niti ne naslućujemo pravi razlog. I kada nam drugi kažu da izgledamo umorni, mi nerijetko ostajemo zatečeni jer se gledamo iznutra i teško detektiramo vlastiti umor. Nejasnoća će uvijek ostati jer nas zamara i samo istraživanje uzroka.

Pokušajmo zaći u našu nutrinu i ispitati uzroke našeg umora. Naše su misli nešto leteće i na rubu stvarnog i netvarnog. Ipak, one su moćne. Ne možemo ih zaustaviti. Razvijaju se izvan naše kontrole. Proganjaju nas. Muče dan i noć. Ne daju nam spavati. Roje nam se kada najmanje želimo. S mislima su povezani i naši osjećaji. I s njima mučimo sto muka. Bacaju nas dolje kada bismo mi htjeli ići gore. Razlijevaju se bez kraja i konca. Nose nas u ljutnju. Svakako, premda su osjećaji nešto slabašno, ipak su teški i zamorni, kako oni gornji, isto tako i oni donji. Najbolje to znaju braća i sestre skloni depresiji i euforiji.

Uz misli i osjećaje u nama postoji i naša volja. Volja se uvijek shvaća kao nešto tvrdo i teško. Međutim kada se nađe u klinču s mislima i osjećajima, volja se pokazuje slabašnom. "Činim ono što mrzim, a ne ono što bih htio!", poznata je Pavlova izjava. Volja se trsi ovladati mislima i osjećajima, ali često ostaje bez uspjeha. I sve njezino nastojanje je, u tom slučaju, zamorno. Posebno je to slučaj kada upadnemo u neke poroke i mane koje su se ukorijenile u nama. Volja ih pokušava istjerati ili makar njima ovladati, ali joj nikako ne uspijeva. Koliko pušača hoće i želi prestati s pušenjem, ali bez uspjeha. Volja im je slaba! - kažemo mi!

Ne možemo se prestati truditi voljom ovladati svime što je u nama, a kako je to jalov posao, tako nas sve zamara. Krist je pozvao sve umorne i opterećene da dođu k Njemu i da će ih On odmoriti. On je ponizna i krotka srca. Jaše na magaretu, pobjedonosan. Ulazi u Jeruzalem! Malen je i svemoćan. Ako dođemo k Njemu ili pustimo Njega da uđe u nas, onda On preuzima borbu za nas. Njemu dajemo svoju volju (Voljno dolazimo k Njemu i voljno ga puštamo u sebe!) i On je ojačava i bori se za nas protiv neukrotivih misli i osjećaja.

U Njegovoj volji je Očeva volja. Očevoj volji se ništa ne može oduprijeti.

Odmor je pustiti se Očevoj volji. "Slavim Te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima!" Najmanji su oni koji su svoju volju predali volji Očevoj! To je istinski odmor. Duboki odmor. Osjećajni i misaoni odmor. Voljni odmor.

Krist je pozvao sve. "Dođite k Meni svi vi koji ste umorni i opterećeni!" Uvijek stoji: "Tko hoće, neka pođe za Mnom!"