Metvica (Menta longifolia L.)

Ali jao vama, farizeji! Namirujete desetine od metvice i rutvice i svake vrste povrća, a ne marite za ljubav i pravednost Božju! (Lk 11,42).


Hēdy֨osmon (grčka riječ za metvicu) je višegodišnja zeljasta bilj­ka, vrlo razgranata i jako aromatična.

Porodica: Lamiaceae (Labiatae) - usnatice

Porodica: Lamiaceae (Labiatae) - usnatice

Piše: Dr. sc. p. Mario Crvenka, OFM

Njeni svijetloljubičasti cvjetovi razvijeni su u kuglastim, pršljenastim cvatovima, podijeljeni su po stabljici i nadilaze u ljepoti svoju okolinu. Metvica sadrži eterično ulje u kojem se nalaze pulegon, mentol i treslovina. Komentar biblijskog teksta (str. 1425) (Mt 23,23) o metvici: „Mojsijevu su odred­bu o davanju desetine od uroda zemlje rabini pretjerano primjenjivali na najbeznačajnije biljke" nije točan, jer je metvica kao ljekovita bilj­ka bila poznata još davno prije Krista, kada su je zbog njenog jakog mirisa (mentola) upotrebljavali ne samo kao lijek nego i kao začin. Komentar bi mogao ovako glasiti: "Vi dajete od najboljeg i najvažnijeg bilja desetinu i mislite da ste time sve učinili, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost" (23b). Većina je vrsta ovoga roda povezana prijelaznim oblicima, a vrlo su česti i križanci. Poznate su još obična metvica (M. pulegium L.), nana ili kudrava metvica (M. crispa L.), paprena metvica (M. piperita/L./Hudson).

U istom se kontekstu spominje i trava rutvica, ruta, vrtna rutvica (Ruta graveolens L.), grč. pēganon. Ovaj naziv sličan je arapskom imenu za rutu fegan. To je trajna biljka s drvenastim korijenom, iz kojeg se razvijaju prizemni i razgranati dijelovi biljke te se nastavljaju u uspravnim izdanci­ma visokim do 1 m. Listovi su duguljasti. Cvijet je žućkastozelen, a plod je tobolac. Spada u porodicu Rutaceae. Čitava je biljka jakog mirisa koji potječe od ulja u žlijezdama poredanim po zeljastim biljnim dijelovima.

Ostala mjesta u Bibliji: Mt 23,23