Arba kosot


Pojam arba kosot hebrejskog je podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „četiri čaše“, a odnosi se na četiri čaše ispunjene vinom koje se pije tijekom seder večere. Ovaj običaj u židovstvu nastao je kao uspomena na četiri različita glagola uporabljena u Tori kada je opisan izlazak Izraelaca iz Egipatskog sužanjstva.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prema ustaljenoj tradiciji, tijekom seder večere svi nazočni (muškarci i žene) obvezni su popiti četiri čaše vina ili groždanog soka. Bitno je spomenuti kako to vino mora biti obredno podobno, tj. mora biti košer. Obično se za blagdan Pashe čuva najbolje vino, a u pravilu je riječ o crnom vinu, premda se u određenim slučajevima može koristiti i bijelo: ukoliko je ono bolje kvalitete nego crno.

Prva čaša se pije na početku večere (kiduš); druga na kraju (H)agade, a prije pranja ruku i jedenja macota; treća nakon birkat (h)a-mazona (molitve zahvalnice nakon jela); četvrta nakon čitanja psalama. Prije konzumiranja vina iz svake čaše potrebno je izgovoriti blagoslov za vino, a on glasi: „Beruh Ata, Adonaj, Elo(h)enu, Meleh (h)a-olam, bore peri (h)a-gefen“, što u prijevodu znači: „Blagoslovljen ti, Gospode, Bože naš, Kralju svijeta, koji tvoriš plod trsa.“

Također svaka čaša mora sadržavati reviit (zapreminska mjera za tekućinu – malo manje od jednog i pol decilitra) i potrebno je popiti većinu iz čaše svaki put što se naziva rov (h)a-kos.