Kalif (halif)


Pojam kalif (halif) arapskog je podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „nasljednik“ ili „namjesnik“, a označava nasljednike poslanika Muhammeda u svim poslovima, uz iznimku poslaničke misije.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Nakon smrti proroka Muhammeda 632. njegovu ulogu vođe muslimana preuzeli su kalifi. Oni su vršili svjetovnu i vjersku vlast u prvim islamskim državama (kalifatima), a nazivani su još i „vođe pravovjernih“. Prema sunitskoj tradiciji, koja je raširenija, prva četvorica poslanikovih nasljednika bili su: EbuBekr, Omer ibn elHattab, Osman ibn Affan i Alija ibn EbuTalib, dok je prema šijitskoj tradiciji, prvi kalif bio Alija, a prva su trojica uzurpirali vlast. Svi oni bili su Muhammedovi suvremenici i suradnici (ashabi). Kćeri EbuBekra i Omera bile su udane za poslanika, a tri njegove kćerke su bile udane za Osmana i Aliju. Za vrijeme vladavine prve četvorice kalifa muslimani su osvojili veliki teritorij, a kalifat je bio nekoliko puta povećavan.

Nakon prve četvorice kalifa pravo na upravljanje muslimanskim državama polagale su dinastije Emevija, Abasida, Osmanlija i u relativno kratku razdoblju dinastije u Španjolskoj, Sjever noj Africi i Egiptu. Kemalpaša Ataturk službeno je ukinuo kalifat 1924., a posljednjim kalifom smatra se Abdul Medžida II. koji je umro 1944.

Islamistička militantna skupina Islamska država proglasila je kalifat na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, a njezin vođa Abu Bakr alBaghdadi prozvao se kalifom i vođom „svih muslimana u svijetu“. Ipak, tu mu titulu osporava većina muslimanskih teologa.