Ashab


Pojam ashab izvorno je arapskog podrijetla, a u slavenske je jezike ušao preko turskog te u prijevodu znači „drug“ ili „prijatelj“. U islamskoj tradiciji, u širem kontekstu, odnosi se na suvremenike i osobne poznavatelje proroka Muhammeda.

Priredio: Dražen Kustura

Za većinu muslimana svatko tko je vidio, čuo, upoznao ili bio suvremenik Muhammedov automatski je i ashab, ali u tom slučaju njihov broj je iznimno velik jer, prema tradiciji, na posljednjem hadžu prije poslanikove smrti bilo je nazočno oko 124 000 osoba. Stoga se taj broj uglavnom svodi na one koji su bili Muhammedovi suradnici ili su više vremena provodili s njim.

Također, bilo je još ljudi koji su imali doticaja s poslanikom, ali se oni ne smatraju ashabima jer su „Muhammedovi prijatelji“ važni za razvoj islama kao religije. O njihovoj ulozi najbolje govori sam Muhammed koji je na jednom mjestu kazao: „Moji ashabi su kao zvijezde, za kojim god se okrenete, nećete zalutati.“

Iako je konačni broj ashaba teško ustvrditi, jedan od njih je spomenut i u muslimanskoj svetoj knjizi Kur'an, a on je Zejd ibn Harise koji je bio Muhammedov posinak, tj. oslobođeni rob poznatiji pod nazivom Miljenik. Uz njega se obično ashabima zovu i četiri prva kalifa: Ebu Bekr, Omer, Osman i Alija.