Ihram


Pojam ihram je arapska riječ koja u islamskoj tradiciji ima dva značenja: prvo označava odluku (nijet) kojoj musliman ili muslimanka pristupaju obavljanju obreda hadža; a drugo: upućuje na posebnu nešivenu dvodijelnu odjeću koju nose muškarci prigodom izvršavanja spomenute dužnosti.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prigodom obavljanja hadža svaki vjernik islamske vjeroispovijesti mora se pridržavati određenih pravila i uputa. Prva od njih je odluka (ihram) kojom se ulazi u same obrede hadža. Gotovo isti su propisi i za muškarce i za žene. Vjernicima koji su donijeli tu odluku zabranjeno je sljedeće: brijanje ili skraćivanje kose; odsijecanje noktiju; muškarcu je zabranjeno pokrivati glavu kao i oblačiti šivenu odjeću (sve ono što je krojeno prema tijelu: majice, košulje, hlače, čarape, cipele...); mirisanje tijela ili odjeće; ubijanje divljači i lov; sklapanje ženidbe; spolni odnosi i sve ono što ima veze s bludnim griješenjem.

Ukoliko netko iz zaborava ili pod prisilom učini jedan od ovih prijestupa ne ubraja mu se u grijeh, međutim ako to učini namjerno treba se otkupiti otkupom koji je propisan za određeni prijestup te isti napusti uz iskreno kajanje.

Uglavnom ista pravila vrijede i za žene, s tim da je njima dopušteno nositi šivenu odjeću, ali bez ukrasa. Zanimljivo je da ne smije nositi nikab, ali pokrivač koji ima na glavi treba joj poslužiti i za pokrivanje lica kada je u blizini muškarca koji joj nije bliža rodbina.