Ilmija


Pojam ilmija dolazi od arapske riječi ilm što u prijevodu na slavenske jezike znači „znanje“. Osim osobnog imena, ovim pojmom se označava i udruženje koje djeluje unutar Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine, a koje okuplja imame, muallime, muderrise i druge uposlene u Islamskoj zajednici.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prema dostupnim informacijama na službenoj stranici IZ-a, ovo društvo osnovano je 1912., a njegova prvotna zadaća je trajna naobrazba članstva te izdavačka i socijalna aktivnost. Sjedište Ilimije je u glavnom gradu BiH, ali je udruženje organizirano u gotovo svim dijelovima zemlje.

Na Osnivačkoj skupštini, između ostaloga, doneseni su i zaključci koji su u bitnomu odredili budući rad ovoga udruženja. Među njima se posebno izdvajaju pravila da društvo radi na: učvršćivanju vjerskih osjećaja; poticanju vjernika za vršenje vjerskih dužnosti; suzbijanje protuislamskih ideja i običaja; na iskorjenjivanje zlih i štetnih navika koje su se vremenom uvukle u Islamsku zajednicu; odgoju mladeži... Osim toga Ilmija je dužna brinuti, odnosno pomagati udovice i siročad, posebno svojih članova, te se pobrinuti za što bolji položaj muallima, vjeroučitelja, imama i muderisa.

Također je donesena odluka da društvo ne smije pripadati bilo kojoj političkoj stranci, ali mu je dužnost podupirati one ideje koje su za dobrobit muslimana.

Ilmija danas izdaječasopis Novi Mualim. Iako korijene vuče još u 1910., tek od 2000. definiran je kao časopis za odgoj i obrazovanje muslimanskih vjernika.