Kaluđer


Pojam kaluđer grčkog je podrijetla, točnije to je kovanica dviju grčkih riječi: kalós – častan; dobar, i gérōn – starac, što bi u doslovnom prijevodu značilo dobar starac, a u pravoslavlju je to naziv za monahe, tj. redovnike koji žive u manastirima.

Foto: freestocks.org

Foto: freestocks.org

Priredio: Dražen Kustura

Slično kao i u katoličanstvu, i kod pravoslavaca postoje muške i ženske osobe koje su odlučile svoj život provesti odvojeno od uobičajenoga te su se obvezale na tri zavjeta: siromaštvo, poslušnost i čistoću.

U drevna vremena mladi redovnici svoju stariju subraću nazivali su kaluđerima, a vremenom se taj naziv toliko ustalio da se on odnosi na svakog monaha bez obzira na godine.

Kao što se ni katolički redovnici i redovnice ne žene i ne udaju, isto je i s kaluđerima. Oni žive u muškim ili ženskim samostanima (manastirima). Da bi postali članovi samostanskog bratstva ili sestrinstva, potrebno je da od Crkve dobiju blagoslov.

Među pravoslavnim monasima, kao i među katoličkim, ima onih koji su zaređeni za svećenike i onih koji to nisu. Zaređeni monasi nazivaju se jeromonasi i jedino se između njih biraju novi episkopi (biskupi). Dakle, samo svećenik-kaluđer može biti izabran za biskupa u pravoslavlju.

Pojam kaluđer u nekim krajevima Crne Gore koristi se i za naziv uskrsnog jajeta koje se boji u crnoj boji u onim obiteljima koje su neposredno pred Uskrs imale smrtni slučaj.