Kiduš


Pojam kiduš u doslovnom prijevodu s hebrejskog znači „posvećenje“, a to je naziv za kratku liturgijsku formulu kojom se blagoslivlja subota (šabat) i subotnja večera.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Ovaj običaj u židovskoj tradiciji nastao je kao spomen na Božju zapovijed o svetkovini dana posvećenog Gospodinu: „Spomeni se dana subotnjeg da ga posvetiš.“

Prema židovskom pravu, blagdan šabata počinje kidušom, a završava (h)avdalom. Pravilo je da se ova molitvena formula izgovori u noći s petka na subotu, ali ako ju netko nije rekao tada, bilo pogreškom bilo namjerno, onda se mora izgovoriti bilo kada tijekom subotnjeg dana. Nakon ulaska u šabat (nakon zalaska Sunca u petak), zabranjeno je jesti ili piti vino dok se ne izgovori kiduš, ali je ostavljena mogućnost jedino konzumiranja vode. No, ukoliko je netko prekršio ovu zapovijed te jeo prije kiduša, tada je određeno da se nakon jela izrekne ova molitva.

Prema rabinskoj predaji, blagoslovna molitva se obavlja nad vinom kojega mora biti minimalno 1,4 dl. Prije nego se vino ulije u čašu, ona se mora obrisati s unutarnje strane, a saprati s vanjske. Nakon što se vino ulije, domaćin držeći čašu desnom rukom, bez pridržavanja lijevom, izgovara blagoslov i kiduš, nakon čega ispija veći gutljaj, a zatim daje i nazočnima. Poslije ovoga slijedi pranje ruku te blagoslov jela i sam objed.

Kiduš se ne može izgovoriti mimo kuće u kojoj se blaguje. Nije dopušteno izreći ga u jednoj kući, a blagovati u drugoj. Kao što je šabat započeo kidušom, isto tako i završava (h)avalom, liturgijskom formulom koja se izgovara u subotu navečer, te njome prestaje šabat i započinje novi tjedan.