Uto, 09. Siječanj 2018. 20:00
Pojam maca (macot) je hebrejskog podrijetla, a označava beskvasni kruh u obliku tankih pločica koji židovski vjernici blaguju za blagdan Pashe. U tih osam dana, koliko traje proslava ovoga blagdana, Židovima je zabranjeno jesti drugo jelo koje u sebi sadrži kvasac.
Priredio: Dražen Kustura
Drugi naziv za macot je i „kruh nevoljnika“ zbog aluzije na oslobođenje iz egipatskog sužanjstva kada su pripadnici Izabranog naroda žurno morali napustiti Egipat te su mogli jesti samo ovaj oblik kruha jer je njegova priprava bila najbrža. Prigodom priprave macota bitno je da se u tijesto ne dodaje kvasac niti bilo koji drugi sastojak kako bi se spriječila fermentacija.
U židovskoj tradiciji za blagdan Pashe pripremaju se dvije vrste „kruha nevoljnika“: maca šel micva, još zvana i maca šemura (tzv. nadzirani macot), te obična maca. Prvi oblik se pripravlja od pšenice koja je pod nadzorom još od trenutka žetve kako joj vlaga ne bi naštetila i konzumira se prve noći Pashe. Dok se obična maca jede ostalih večeri tijekom trajanja blagdana.
U staro vrijeme beskvasni kruh je nazivan „kruhom siromaha“ jer je neukusniji od kvasnog te se nerijetko u kućanstvima pripravljao onda kada bi navraćali neočekivani gosti. Njegova debljina je u početku bila nešto veća (oko četiri prsta) da bi vremenom postajao sve tanji i lomljiviji (debljina jednog prsta).
Macot se uglavnom pravi od pšeničnog brašna, ali nije zabranjena ni uporaba drugih žitarica kao što je ječam. Ovaj „kruh nevoljnika“ simbolizira žurbu kojom su Izraelci morali napustiti Egipat, ali isto tako podsjeća na bijedu i siromaštvo Izabranog naroda u vrijeme ropstva. Također, opominje i na solidarnost koju Židovi trebaju iskazati prema onima koji su u oskudici.