Maror


Pojam maror židovska je riječ koja označava neosoljenu i nezačinjenu zelenu salatu koju pripadnici Izabranog naroda konzumiraju tijekom seder večere. Predstavlja jedan u nizu običaja vezanih uz blagdan Pashe.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Jedenje zelene salate, tj. gorkog zelja koje se ničim ne smije začiniti, svoje utemeljenje ima u Knjizi Izlaska gdje sveti pisac opisujući oslobađanje Izraelaca iz Egipta, između ostaloga, piše: „Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći s beskvasnim kruhom i gorkim zeljem“ (usp. Izl 12,8).

Prema ustaljenim običajima vezanim uz seder večeru, maror se jede dva puta. Prvi put nakon što su nazočni pojeli propisanu količinu macesa (beskvasnog kruha), i to su dužni pojesti kezajit (židovska zapreminska mjera koja odgovara veličini jedne osrednje masline). Drugi put „zelena salata“ se konzumira u tzv. Hilelovom sendviču.

Prigodom priprave marora potrebno je uzeti svježu zelenu salatu koja mora biti dobro pregledana i očišćena od štetočina te se ni u kojem slučaju ne smije soliti ili začiniti uljem ili octom.