Medresa


Pojam medresa je arapskog podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „mjesto podučavanja“, a u užem smislu označava islamsku srednju školu. Ova vrsta vjerske škole svojim učenicima nudi vjerski te opći odgoj i obrazovanje kao u gimnazijama. Obično traje četiri godine.

Priredio: Dražen Kustura

Medrese su u početku nastajale zahvaljujući vakufima (pobožnim zakladama). Darovatelj je imao pravo u tako nastaloj školi određivati ukupan nastavni program, broj učenika, kao i učitelja. S medresom je nastala jedna islamska institucija čiji je izgled bio određen objedinjavanjem dvorana za molitvu, učionica, knjižnice i internata za studente, a mogle su imati duhovni, ali i svjetovni karakter. Knjižnica je sadržavala, pored religiozne literature, i tekstove iz područja matematike, medicine, gramatike, astronomije, zemljopisa i filozofije...

Najstarije vjerske škole ove vrste imale su izraženo privatni karakter. Često je dio stana darovatelja služio kao mjesto podučavanja. Razvojem institucije ovaj tip vjerske škole postao je sastavni dio džamije ili se gradio u njezinoj neposrednoj blizini. Osnivanjem medrese al-Nizamija (1066.) u Bagdadu za vrijeme seldžučkog vezira Nizam al-Mulka (1018. - 1092.) sustav medresa dosegnuo je svoj prvi vrhunac i postao putokaz za osnivanje drugih, od države financiranih, škola.

Najstarija medresa osnovana u Bosni i Hercegovini je Gazi Husref-begova. Ona je jedna od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija koja u kontinuitetu radi više od 470 godina. Osnovana je 1537. Osim ove postoji još pet medresa u BiH: Behram-begova u Tuzli, Karađoz-begova u Mostaru, Medresa Osman ef. Redžović u Visokom, Elči Ibrahim-pašina u Travniku i Medresa Džemaluddin ef. Čaušević u Bihaću.