Mekteb


Pojam mekteb (mjetef) arapskog je podrijetla, a korijen ove riječi je katebe, što u prijevodu znači pisati, te označava mjesto gdje se nešto piše, čita, uči ili podučava.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

On je čest sinonim za riječ mesdžid, ali u suvremenom arapskom jeziku ova riječ znači ured, kancelarija ili tomu slično.

U današnjem svijetu kada je osnovno školovanje obvezno, mekteb prije svega označava učionicu, prostoriju ili objekt koji se najčešće nalazi uz džamiju, a u kojem se odvija vjerska pouka. Pri tome se polaznike uči osnovama islama: vjere, načina života kao i osnovama arabice (čitanja, pisanja i izgovaranja riječi napisanih na arapskom jeziku), gramatike te pravilnom čitanju Kur'ana.

Za organiziranje i odvijanje mektebske nastave u BiH nadležna je Islamska zajednica koja je ovu vrstu nastave podijelila u osam okruga: banjolučki, bihaćki, goraždanski, mostarski, sarajevski, travnički, tuzlanski i zenički. Prema posljednjim dostupnim informacijama iz 2008., polaznika u mektebsku nastavu u BiH bilo je nešto više od 90 000. Od toga ih je najviše bilo u Tuzlanskom muftiluku - gotovo 25 000, nakon toga slijede Sarajevski s oko 20 000 i Zenički s oko 18 000 mektebija (učenika mekteba). Najmanje ih je u Goraždanskom, Banjolučkom i Mostarskom muftiluku - ukupno oko 7 000.

Osoba koja djecu poučava o vjeri u mektebima naziva se mekteb-hodža. Dok je vjerska škola više razine od ove medresa