Narteks


Pojam narteks starogrčka je riječ koja se u antičkom dobu koristila za opis drvene kutijice ili ormarića za čuvanje lijekova, a u ranokršćanskim bazilikama tim terminom se označavalo predvorje uz pročelje određeno za javne pokornike i katekumene.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Narteks zapravo predstavlja ulazni trijem u starokršćanske bazilike, pravokutnog je oblika te je vremenom postao nezaobilazni arhitektonski element u bizantskom, ali i zapadnoeuropskom crkvenom graditeljstvu.

Ulazni dio crkve (narteks) od središnjeg dijela (naosa) u većini slučajeva odvojen je vratima. U njemu su u početcima stajali katekumeni i pokornici koji su vršili zadovoljštinu za teške prijestupe. Poznato je kako je njima bilo dopušteno sudjelovati u euharistiji samo do završetka službe čitanja, tj. do naviještanja Božje riječi i propovijedi. Nakon toga đakon ih je pozivao na izlazak iz bogomolje, što se do danas zadržalo u pravoslavnoj liturgiji iako više nema javnih pokora.

Narteks i do danas postoji u gotovo svim pravoslavnim crkvama kao sastavni dio bogoslužnog prostora, a i u znatnom dijelu katoličkih, ali je izgubio svoju prvotnu zadaću. Tako da u današnjem vremenu u tom dijelu vjernici obično dolaze kako bi se kratko pomolili, zapalili svijeću ili eventualno kupili neki suvenir.