Netilat jadajim


Pojam netilat jadajim je židovskog podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „podizanje ruku“, a označava obredno pranje ruku prije Kerijat šema (recitiranja ispovijesti vjere „Čuj Izraele...“), tefila (javnog bogoslužja ili osobne molitve) ili blagovanja obroka.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prema židovskoj tradiciji, prije i poslije blagovanja kruha ili obroka (ne užine) koji se sastoji od tjestenine, obveza je pranja ruku. Prvo pranje naziva se netilat jadajim ili podizanje ruku jer se ruka koja se sapire postavlja pod kut od 45 stupnjeva s vrhovima prstiju okrenutim prema gore, tako da se voda slijeva prema zglobu šake. Pri tome se izgovara blagoslov: „Baruh Ata Adonaj, Elohenu Meleh (h)a-olam, ašer kidešanu bemicvotav, al netilat jadajim“, što u prijevodu znači: „Blagoslovljen si Ti, Gospode, Bože naš, Kralju svijeta, koji si nas posvetio svojim zapovijedima i zapovjedio nam podizanje ruku.“

Prema Talmudu, ovaj blagoslov je potrebno izgovoriti prije samog pranja ruku, a voda kojom se polijeva mora biti dostojna pijenja. Ukoliko je riječ o stajaćici, ona mora biti pokrivena ili začepljena u boci. Također postoji pravilo da se voda mora posipati iz posude koja može primiti najmanje reviit (1,4 dl), što predstavlja minimalnu količinu koja se mora izliti na obje ruke zajedno.

Danas je među Židovima običaj da se prvo sipaju tri mlaza na lijevu ruku, a zatim tri na desnu. Tko se ovoga običaja ne pridržava, nije ni na kakvu gubitku, a tko ga se pridržava, ne zaslužuje nikakav poseban dobitak.