Panagija i enkolpija


Pojam panagija grčkog je podrijetla i sastavnica je dviju riječi: pan – „sve“ i (h)agios – „svet“, te bi se mogao prevesti kao „svesveta“, a u pravoslavnoj tradiciji je dio odežde episkopa. Riječ je o ikonici koja uz naprsni križ označava dostojanstvo biskupa.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Uobičajeno je kružno-ovalnog oblika, najčešće je izrаđеnа оd drveta. U njoj se gotovo uvijek nalazi ikona s likоm Bоgоrоdicе koja u ruci drži malog Isusa te je ukrašena srebrom, zlatom ili nekim drugim dragim i poludragim kamenjem. Panagija je sastavni dio odjeće jednog episkopa, a trebala bi ga podsjećati na trajno nošenje Isusa Krista u svome srcu te na njegovo pouzdanje u Majku Božju.

Osim pravoslavnih biskupa i neki arhimandriti imaju pravo nositi panagiju oko svoga vrata, a po dugoj tradiciji kijevskimetropolit nosi dvije panagije.

Uz panagiju obično se veže i enkolpija (grč. enkolpos – nešto što stoji nagrudima), a označava kutijicu s relikvijama(obično križić, medaljon ili Kristovmonogram). On je ranije bio u oblikudiptiha, a u njegovoj unutrašnjoj stranibila je predstavljena Bogorodica, a nadrugoj Krist ili Presveto Trojstvo uobliku triju anđela, po uzoru na izvještajKnjige Postanka kada su tri „gosta“ posjetilaAbrahama (Post 18,1-8).