Pijut


Pojam pijut hebrejskog je podrijetla, a označava pjesme kojima se veliča Boga ili pak poeziju koja potiče na obdržavanje Božjih zapovijedi.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Pjevanje ovih pjesama u određenim zgodama uvriježilo se toliko da su neslužbeno postale dijelom bogoslužja.

Pijut predstavlja židovsku religioznu poeziju koja se može pjevati ili recitirati u bogoslužnom prostoru prigodom nekoga slavlja. Većina ovih pjesama pisana je hebrejskim i aramejskim jezikom i prati određenu shemu po kojoj su početna slova stihova složena bilo po hebrejskom alfabetu bilo po imenu autora.

Najpoznatija ovakva pjesma naziva se Gospodar svijeta (hebr. Adon Olan) te se pripisuje Salomonu ibn Gvirolu koji je živio u 11. stoljeću. Također, poznat je i pijut Jigdal čiji je tekst napisan prema Rambamovih 13 načela vjere.

Vrijedi spomenuti kako i sarajevska Hagada sadrži 58 pijuta različitih autora. Oni predstavljaju bogatstvo židovske književnosti, a na poseban način poezije. Jedan od pjesnika čijih se 12 pijuta nalazi u Hagadi je Jehuda Halevi (1080. – 1142.), ugledni liječnik i filozof, jedan od najznačajnijih pjesnika cjelokupne židovske književnosti.

Osim pijuta koji se uporabljuju u bogoslužnom prostoru, postoji također i pizmon, pjesma kojom se veliča Boga i potiče se na vršenje njegovih zapovijedi. Za razliku od pijuta, ova poezija se izvodi u kućnim svečanostima.