Šiva


Pojam šiva je hebrejskog podrijetla i u doslovnom prijevodu znači „sedam“. U židovskoj tradiciji označava sedmodnevnu žalost za najbližim srodnicima, pri čemu ožalošćeni sjedi na podu ili na niskoj klupi. Među Sefardima se koristi i španjolski ekvivalent ovog termina – los siete ili luz sieti.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prema tradiciji, tijekom prvih se dam dana po ukopu bližeg čl a na obitelji, za vrijeme žalosti, avelu (ožalošćenom) zabranjeno je, između ostaloga: šišanje, brijanje, pranje odjeće, kupanje, plivanje, seksualni odnosi, nošenje kožne obuće, obavljanje posla, učenje Tore (usmene i pismene), otkrivanje glave, pozdravljanje s ljudima... U slučajevima kada smrt nije nastupila prirodnim putem (npr. samoubojstvo) ili ako je dijete rođeno mrtvo ili umrlo prije 30-og dana života, ove odredbe nisu na snazi.

Propisi o šivi obdržavaju se u slučaju smrti šest najbližih srodnika: oca, majke, sina, kćerke, brata i neudane sestre, a rabini su u kasnijem razdoblju donijeli propis o sedmodnevnoj žalosti za bračnim drugovima.

Običaj je da svih sedam dana ožalošćeni sjedi u kući i da pri tomu gori svijeća ili kandilo. Posjetitelj koji dolazi u kuću dok traje šiva dužan je uzdržavati se od suvišnog razgovora. Načelno može odgovarati na pitanja koja mu postavi ožalošćeni, ali ne smije sam započinjati razgovor. Ovo pravilo svoje utemeljenje ima u Midrašu gdje stoji da nema veće usluge

koju netko može učiniti onomu koji je u žalosti od one da zajedno s njim šuti. U trenutku kada ožalošćeni dadne znak glavom da želi ostati sam, posjetiteljima više nije dopušteno ostati kraj njega.