Untane tokef


Pojam Untane tokef je hebrejskog podrijetla i u prijevodu znači „pričat ćemo o snazi“, i naziv je molitve koja se pjeva u židovskim bogoslužnim prostorima na velike blagdane kao što su Jom Kippur ili Roš (h)a šana.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prema tradiciji, autor ove molitve, koja je pisana u obliku pjesme, je rabi Amnon iz Meinza koji je ubijen u vrijeme križarskih ratova. No, prema nekim mišljenjima, ovu pjesmu sastavio je rabi Kalonimus ben Mešulam, istaknuti liturgijski pjesnik, koji je živio u Njemačkoj u 11. stoljeću.

Molitva opisuje izgled nebeskog suda koji se vodi Jom Kippuru i Roš (h)a šanu. Dominantne teme u ovoj molitvi su: odluka koliko će ljudi doći na ovaj svijet, a koliko otići; tko će živjeti, a tko umrijeti; tko na vrijeme, a tko prije vremena; tko će stradati od vatre, a tko od vode, tko od mača, tko od divlje zvijeri, a tko od iznenadne smrti; tko će umrijeti od gladi, a tko od žeđi, tko od potresa, a tko od kuge; tko od gušenja, a tko od kamenovanja; tko će mirovati, a tko će lutati; tko će živjeti u miru, a tko u nespokojstvu; tko u udobnosti, a tko u patnji...

Međutim, sve teške odluke „nebeskog suda” mogu se spriječiti pokajanjem, molitvom i milostinjom.

U pjesmi je naglašeno razumijevanje koje Bog ima za ljudske slabosti i njegova spremnost na praštanje. On je opisan kao neizmjerna veličina, dok je čovjek njegova tvorevina, sazdana od krvi i mesa, nastala od praha u koji će se i vratiti.

Molitva Untane tokef je prvo uvedena u liturgiju njemačkih i poljskih Židova, a kasnije su ju prihvatile i sefardske zajednice.