Dan Djela svetog djetinjstva


Dan Djela svetog djetinjstva, pri Papinskim misijskim djelima, obilježava se 6. siječnja.

Ovo Djelo danas je organizirano u više od 150 zemalja cijeloga svijeta u kojima ga 111 nacionalnih ravnatelja animiraju i prate. Djelo je u svibnju 1843. pod imenom Oeuvre da la Ste. Enfance („Djelo“ ili „Društvo“ svetog djetinjstva) u Francuskoj osnovao biskup Nancya mons. Charles de Forbin-Janson.

Papinsko misijsko Djelo svetog djetinjstva ima zadaću učiti kako drugima pomoći, kod djece stalno buditi opću misijsku svijest kako svoju vjeru i materijalna dobra trebaju dijeliti s djecom iz ugroženih područja svijeta. Ona trebaju već od rane mladosti izgrađivati svijest o misijskom pozivu služenja.

Svjetski dan djece najstarija je akcija Djela svetog djetinjstva. Svoje početke ima u vremenima kada su djeca u cijelom svijetu skupljala novac u božićnom vremenu za djelovanje Crkve u misijskim krajevima. Svjetski misijski dan djece – koji je u početku bio određen za 26. prosinca – ustanovio je 1950. papa Pio XII. pod imenom Svjetski dan svetog djetinjstva. Papina je želja bila što više i na taj način probuditi misijsku svijest kod djece kako bi „veliki broj male djece i mladih u misijskim zemljama“ učinili sve da postanu „dostojni kršćani“ i „dobri građani“. Svaka zemlja samostalno osmišljava i organizira ovaj Svjetski dan djece Katoličke Crkve. Mnoge župne zajednice, osim službenih materijala koje dobiju od svojih Misijskih središnjica, dodaju i ugrađuju vlastite ideje.

Kako piše na missio.ba, svjesni svoje odgovornosti za misijsko poslanje Crkve nad/biskupi Biskupske konferencije BiH na zasjedanju Mostaru od 17. do 18. ožujka 2004. odredili su da svetkovina Bogojavljenja – Tri kralja bude Dan Svetog djetinjstva na području Bosne i Hercegovine. Na ovu svetkovinu svi prijatelji misija imaju priliku molitvama i darovima pomoći misijsko poslanje Crkve i tako biti živa grana na stablu ovoga Djela. Sva prikupljena sredstava na ovaj dan preko ordinarijata, a zatim preko Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH, dostavljaju se Međunarodnom tajništvu Djela svetog djetinjstva u Rimu. Prikupljena sredstava nakon toga dijele se najpotrebnijim projektima za djecu cijeloga svijeta na općoj godišnjoj skupštini PMD-a, a koja se svake godine u prvoj polovini svibnja održava u Rimu i na kojoj sudjeluje i suodlučuje i nacionalni ravnatelj PMD-a BiH.

J.P., KT