Sarajevo

Misijski dan KŠC-a oduševio učenike


Katolički školski centar (KŠC) Sv. Josip u Sarajevu organizirao je 7. studenog svoj Misijski dan za 1 500 osnovnoškolca i učenika srednje medicinske škole i gimnazije.

Kroz zanimljive prezentacije, upriličene u suradnji s nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini, učenici KŠC-a doznali su više o misijama i životu hrvatskih misionara.

Prezentacije u KŠC-u na Mejtašu i Stupu održali su mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini, i fra Filip Sučić, dugogodišnji misionar u DR Kongu, a učenicima su se obratili i profesori te ravnatelj KŠC-a vlč. Mario Ćosić.

Mons. Tunjić je govorio o misijama, djelovanju hrvatskih misionara u svijetu i radu Misijske središnjice u Sarajevu. Također je djecu potaknuo na ljubav prema misijama i siromasima te svima potrebnima pomoći drugih ljudi. 

Učenici su sa velikim zanimanjem i oduševljenjem slušali izlaganja. Fra Filip im je otkrio kako je prije 34 godine otišao u tadašnji Zair (danas DR Kongo) te im pričao o svojem životu i djelovanju u misiji Kamina. Prenio im je i prilike života tamošnjih ljudi, a govorio je i o njihovoj vjeri, radostima i žalostima te pomoći ovdašnjih dobročinitelja.

Mnogo su djeca o životu u DR Kongu doznala i iz 10-minutnog filma DR Kongo, ratom opustošena zemlja, a osobito nakon brojnih pitanja upućenih misionaru koji je učenike i njihove profesore blagoslovio na jednom od plemenskih jezika.

„Pitanja su bila posebno zanimljiva i učenici su bili vrlo aktivni. Vidjelo se da suosjećaju sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama u Africi i da im žele pomoći. Susret fra Filipa s učenicima bio je uistinu jedinstveno, bogato i plodno iskustvo za sve, a sve je obilježila vrlo dobra organizacija i dobra volja kod svih“, kazao nam je mons. Luka Tunjić.  

Misijskim danom KŠC-a otpočela je i sedmodnevna akcija među učenicima koji će odričući se slatkiša i drugih dragih im stvari dati svoje priloge za djecu sirotišta Milosrdni Otac koje u Ugandi vodi s. Marta Čović (Kćeri Božje ljubavi), a prikupljeni prilozi bit će predani u Misijsku središnjicu i upućeni sirotištu.

Prema riječima profesora, tako se djecu svake godine na poseban način potakne na solidarnost i suosjećanje s potrebitim vršnjacima. Svake godine šalju svoje priloge na drugu adresu, a prošle je to godine bilo sirotište na Haitiju. Njihov dar unutar ove misijske akcije, dodaju profesori, ujedno je i njihova vježba u odricanju za dobro koje će činiti i u drugim prigodama.

L. P. G.