Nairobi

Program za djevojčice s poteškoćama u razvoju


U jednosobnoj kući, izvan kenijskog Nairobia, 23-godišnja djevojka s poteškoćama u razvoju plješće rukama i baca se u zagrljaj s. Rose Catherini Wakibiru, koja posjećuje djevojčice i djevojke poput nje otkako je kenijska vlada zatvorila škole zbog „koronavirusa“, među kojima je i dom „Limuru Cheshire Home“...

Prema riječima s. Rose Catherine, članice Družbe sestara Uznesenja iz Nairobija, djevojka koju nazivaju Faith – Vjera, je gluhonijema. „Autistična je i ima cerebralnu paralizu tako da ne zna ništa o fizičkoj distanciranosti. Njezino srce puno je čiste ljubavi, te ne može prestati grliti ljude da pokaže koliko je sretna“, kazala se sestra, dodavši kako je prije pandemije Faith živjela u domu za djevojčice s poteškoćama Limuru Cheshire Home zajedno s još 60 njih koje imaju neke od fizičkih ili intelektualnih poteškoća.

No, kako je zbog sprječavanja širenja koronavirusa vlada naložila i zatvaranje svih obrazovnih ustanova, s. Rose Catherine, koja je i upraviteljica doma, pozvala je roditelje i staratelje djevojčica da ih odvedu kućama dok traje izvanredno stanje.

„Većina roditelja koje smo pozvali nije bila spremna preuzeti djevojke, jer ih većina potječe iz siromašnih obitelji i neformalnih naselja oko Nairobija. Faith je primjerice, kako kaže sestra, prvotno živjela s majkom i troje braće i sestara u sirotinjskom kvartu kenijske prijestolnice, no prije tri tjedna oni su se preselili u drugo naselje kada je njihova kuća poplavljena uslijed poplava. Nakon toga, majka djevojke Faith dala je djecu različitim dobročiniteljima, te tražila mjesto gdje i sama može ostati. Prijatelji su joj poslije pomogli da dobije jednosobnu kuću u kojoj boravi sa svoje troje djece, te odakle odlazi tražiti manje poslove kako bi izdržavala obitelj. Takve poslove teško je pronaći zbog pandemije, te obitelj strahuje da će biti izbačena ukoliko majka ne bude u stanju plaćati stančić“, ispričala je redovnica dodavši kako su pet štićenica doma uzele druge obitelji, koje je sestra zamolila, budući da nisu imale gdje ići...

Neke obitelji, kako piše CNA, nisu bile voljne vratiti kćeri kući, a s. Rose Catherine rekla je kako je najveći izazov djevojčicama s invaliditetom i njihovim obiteljima tijekom koronavirusa upravo siromaštvo.

„Bilo sam u kući gdje sam zatekla jednu od svojih djevojaka kako promatra braću i sestre dok jedu. Kad sam pitala brata zašto sestra ne jede ništa, on je rekao da u kući ima vrlo malo hrane. Djeca s invaliditetom tretiraju se kao drugorazredni pojedinci. Ljudi razmišljaju o njima samo kad su svi ostali namireni i siti“, podijelila je s. Rose.

Mnoge obitelji djevojaka zatražile su pomoć od sestara Uznesenja iz Nairobija od kako ponovno skrbe o svojim kćerkama i sestrama, a upraviteljica Rose Catherine je u posljednjih nekoliko tjedana posjetila osam kuća. Tijekom svakog posjeta kuće su opskrbljene hranom, maskama i dezinficijensima.

„Ono što trenutno imamo dovoljno je samo da obitelji nastavimo posjećivati još jedan tjedan, ali imamo planove i za dalje. Možemo samo planirati i nadati se da će dobrovoljci pomoći živote ovih ranjivih djevojaka i njihovih obitelji“, poručila je s. Rose Catherine.

J.P., KT