Bijeli oci i Bijele sestre

Stoljeće i pol misije


Misionari Afrike, poznati i kao Bijeli oci, i redovnice Misijske sestre Gospe od Afrike, znane i kao Bijele sestre, slavljem od blagdana Bezgrješnog začeća Marijina 8. prosinca 2018. do 8. prosinca 2019. obilježavaju 150. rođendan svojih družbi.

Foto: Vatican Media

Foto: Vatican Media

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Gotovo je nemoguće govoriti o evangelizaciji Afrike bez spominjanja ovih kongregacija koje je utemeljio francuski kardinal i nadbiskup Alžira Charles Lavigerie s ciljem pronošenja Radosne vijesti diljem Crnog kontinenta i smanjivanja oskudice i siromaštva u svim sferama života.

Sjećanje sa zahvalnošću

Obje su družbe osnovane u Alžiru te ujedinjujući molitvu i djelovanje, rade u duhu ignacijske tradicije. Njihovi su misionari postali prepoznatljivi po bijelim odorama i krunicama, a najviše po evangelizaciji kroz brojne aktivnosti na dobrobit potrebitih. Kako su rasle, te misijske kongregacije sa sjedištem u Rimu širile su svoje djelovanje, a važnom se jubileju raduju redovnici i redovnice koji će diljem planeta različitim programima od 8. prosinca ove do istog nadnevka iduće godine obilježavati jubilej.

„Kao što nas je okupilo sjećanje na 125. rođendan kampanje protiv ropstva, koju je pokrenuo naš utemeljitelj 1888., tako nas je i ovo slavlje još više zbližilo. Prateći poziv pape Franje izražen u njegovu Apostolskom pismu posvećenom muškarcima i ženama u prosincu 2014., naša su dva instituta skupa angažirana od 2016. u trogodišnjoj pripravi proslave ovog jubileja“, istaknuli su za Radio Vatican poglavari družbi s. Carmen Sammut i o. Stanley Lubungo.

50 mučenika

Kazavši da je to prigoda da se družbe sa zahvalnošću prisjete povijesti, ali i s nadom gledaju u budućnost, podsjetili su i na beatifikaciju 19 alžirskih mučenika od kojih su četvorica sinovi misijske obitelji Lavigerie – Jean Chevillard, Alain Dieulangard, Christian Chessel i Charles Deckers.

„Beatifikacija Alžirskih mučenika za našu je kongregaciju znak Božjeg blagoslova u prigodi 150. obljetnice našeg osnutka. Družba Misionari Afrike, ponosna i zahvalna zbog svoje prošlosti, može se nadati budućnosti ispunjenoj Božjom milošću. Naša misionarska avantura još nije gotova“, kazao je za Fides o. Gaetano Cazzola, talijanski provincijal reda, koji je podsjetio kako je povijest Bijelih otaca obilježena mučeništvom – u 150 godina čak 50 njih ubijeno je iz mržnje prema vjeri. 

Dotaknuti srca

Govoreći kako je od početka družbi pristupilo ukupno 5 228 svećenika i časne braće te kako ih je danas 1 210 iz 36 naroda, o. Gaetano je kazao kako se u 2018. Bijelim ocima pridružilo 38 mladih misionara, a najviše ih je iz Afrike kako je to i utemeljitelj Lavigerie želio osnivajući kongregaciju s ciljem rađanja domaćih duhovnih zvanja. 

Misionari Afrike djeluju u 50-ak zemalja, a posvuda, bez obzira jesu li locirani na afričkom ili pak europskom tlu, nastoje graditi međureligijski dijalog osobito s muslimanima te svjedočiti Božju ljubav kroz pastoral, obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe… Isto čine i Bijele sestre kojih je 633 iz 32 nacija i imaju svoje zajednice u 26 zemalja.

S osobitom radošću jubilej je dočekala njihova zajednica iz alžirskog Orana gdje kroz program proučavanja Biblije svjedoče i o svojem poslanju od početaka do danas.

Prema njihovim riječima, Bog dotiče srca ljudi bez prestanka već 150 godina kroz susret, međureligijski i interkulturalni dijalog, djelovanje među migrantima i izbjeglicama, suzbijanje suvremenog ropstva te brigu o okolišu.