Američki veleposlanik u Indiji ignorira kršenje vjerskih sloboda


Kako Trumpova administracija odlazi mnogi veleposlanici daju svoje posljednje obraćanje javnosti zemalja u kojima su djelovali. Tako je američki veleposlanik u Indiji "zaboravio" navesti kršenje vjerskih sloboda.

Foto: Ilustracija Indija, pixabay.com

Foto: Ilustracija Indija, pixabay.com

Veleposlanik u Indiji Kenneth Juster održao je svoje posljednje obraćanje javnosti i diplomatskom koru slaveći postignuća u gospodarskom, trgovinskom i sigurnosnom sektoru američko-indijskih odnosa. Nije tajna da Indija predstavlja važno geopolitičko partnerstvo za Sjedinjene Američke Države u toj azijskoj regiji, prvenstveno kao dio velike američke strategije protiv Kine. Iako su postignuća u tim sektorima bitna, važan segment ljudskog života je zanemaren: vjerski progon.

International Christian Concern (ICC) više godina pokriva rastuću vjersku netrpeljivosti, hinduistički nacionalizam i ekstremizam koji se očituje u obliku nasilja i progona u Indiji.

Napadi na kršćane i ostale vjerske manjine, zajedno sa sistemskom diskriminacijom tih manjinskih skupina, naglo su porasli tijekom trenutne indijske administracije.

ICC-ovi partneri izvijestili su o trostrukom povećanju slučajeva progona od 2014. Nekoliko država u Indiji donijelo je zakone o "prisilnom obraćenju" koji izravno diskriminiraju kršćane i druge vjerske manjine. Indijski zakoni o bogohulstvu također značajno doprinose porastu progona.

Porast vjerskog progona pratila je Komisija Sjedinjenih Država za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF). U izvješću te Komisije za 2020. preporučeno je da se Indija odredi kao zemlja koju se treba promatrati s posebnom zabrinutošću što se tiče vjerskih sloboda. Indija tako lošu ocjenu nije dobila još od 2004.

Američko Državno tajništvo, to jest, ministarstvo inostranih poslova, odbacilo je to izvješće kao i Vlada Indije.

Iz ICC-a napominju da će pozorno pratiti kako će se Bidenova administracija odnositi prema istim problemima. Međutim, skeptični su jer je opće poznato da interes i sigurnost dolaze prije individualnih sloboda, posebice u mnogoljudnoj zemlji koja je strateški partner za borbu protiv Kine.

Ž.I., KT