Asia Bibi više od 3 000 dana u zatvoru zbog "blasfemije"


Osuđena na smrt 2009. zbog "uvrede islama" pakistanska katolkinja još uvijek u zatvoru čeka konačnu presudu.

Asia Bibi

Asia Bibi

Asia Bibi je bačena u zatvor 14. lipnja 2009. Godinu poslije osuđena je na smrt zbog blasfemije te je od 2013., nakon dva premještaja, izluđivana u ćeliji bez prozora čekajući na izvršenje smrtne kazne u kaznionici grada Multan u indijskoj južnoj provinciji Punjab.

Godinu dana nakon toga, Pakistanski vrhovni sud odložio je njezinu žalbu suočen s prijetnjama smrću 150 muftija (muslimanskih pravnih eksperata) protiv svih oni koji bi pomogli "blasfemičarima", te stoga ovaj slučaj nije napredovao ni milimetra. Tako se Asiji Bibi 30. kolovoza navršilo punih 3 000 dana u zatvoru.

Njezina obitelj živi "pod zemljom". Jedine informacije dostupne u javnosti dolaze od njezina odvjetnika, muslimana Saifa ul Malooka, koji ju je posjetio posljednjih mjeseci.

Rekao je kako se ona osjeća dobro i još uvijek ne gubi nadu u oslobođenje.

No, na drugoj strani, čini se da je Vrhovni sud zaboravio na ovaj slučaj te još uvijek nije odlučio potvrditi smrtnu kaznu ili ju osloboditi.

Tijekom ovih 3 000 dana Asia Bibi nikada nije prestala moliti i tražiti da se za nju moli.

Kao potporu ovoj kršćanki koja je postala ikona svih onih koji se bore u Pakistanu i cijelom svijetu protiv nasilja u ime religije, ovo je molitva koju je ona sastavila prošle godine prigodom proslave Uskrsa, a koja ju prati u pritvoru.

"Uskrsli Gospodine, dopusti svojoj kćerki Asiji da ponovno ustane s Tobom. Polomi moje lance, oslobodi mi srce da može ići izvan ovih rešetaka, prati moju dušu da bude blizu onima koji su mi dragi i da bude uvijek blizu tebe.

Ne napusti me u danima muke, ne uskrati mi svoje prisutnosti. Ti koji su oćutio patnju križa, ublaži moju patnju. Privuci me k sebi, Gospodine Isuse.

Na dan tvoga uskrsnuća, Isuse, želim moliti za svoje neprijatelje, za one koju su me povrijediti. Molim za njih i preklinjem te da im oprostiš za nepravdu koju su mi nanijeli.

Molim te, Gospodine, da ukloniš sve prepreke kako bih mogla dobiti blagoslov slobode.

Molim te da zaštitiš mene i moju obitelj."

Slučaj Asie Bibi poznat je široj javnosti, ali valja se zapitati koliko sličnih i gorih stvari, daleko od očiju svijeta, trpe kršćani u zemljama gdje je šerijat državni zakon.

Kroz osam godina patnje, tjeskobe i razočaranih nadanja, ova je pakistanska katolkinja postala simbol svih tih ljudi. Stoga je najmanje što se za nju može učiniti: ujediniti se u molitvi te preko političkih, kulturnih i religijskih predstavnika, zahtijevati od međunarodnih institucija njezino oslobađanje. Na osobit način vrijedno bi bilo vidjeti kada bi barem netko od islamskih vođa u europskim zemljama - uključujući i Bosnu i Hercegovinu - podigao svoj glas protiv zločina koje se čine na podlozi šerijata.

KT