Dvije crkve u Nigeriji napadnute tijekom nedjeljnih liturgija


Naoružani napadači u Nigeriji napali su u nedjelju ujutro katoličku i baptističku crkvu, ubivši tri osobe te su navodno oteli više od 30 vjernika.

Crkva u Kaduni, ilustracija

Crkva u Kaduni, ilustracija

Naoružani razbojnici na motociklima upali su u sela u nigerijskoj saveznoj državi Kaduna na sjeverozapadu i napali katoličku crkvu Sv. Mojsija i baptističku crkvu Maranatha, 19. lipnja, dok su ljudi vršili bogoslužje, rekli su dužnosnici lokalnih vlasti za Associated Press, prenosi CNA.

„Bilo je nekoliko minuta poslije 7 ujutro, dok su i katolička i baptistička crkva imale svoje bogoslužje, kada su otmičari napali“, rekao je Reuben Buhari, bivši glasnogovornik lokalne vlade, za nigerijski list Vanguard.

„Razgovarao sam s čovjekom čija su žena, majka i kćer danas odvedene iz baptističke crkve. Muka u njegovom glasu je nešto što nitko od nas ne bi trebao doživjeti“, dodao je.

Lokalni je izvor za AP rekao kako je većina otetih iz baptističke sljedbe, dok su tri ubijene osobe katolici.

Zločin se dogodio dva tjedna nakon što je 40 kršćana ubijeno u napadu na katoličku crkvu. U napadu 5. lipnja, naoružani muškarci, za koje se vjeruje da su islamistički ekstremisti, otvorili su vatru na katoličke vjernike koji su sudjelovali misi na Duhove u katoličkoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Owou, država Ondo, na jugozapadu Nigerije.

Biskup Emmanuel Badejo iz biskupije Oyo služio je, 17. lipnja, misu zadušnicu za žrtve masakra u nedjelju Pedesetnice te snažno kritizirao Nigerijsku vladu, posebno predsjednika Muhammadua Buharija, zbog nedjelovanja u suočavanju s ubojstvima kršćana u njegovoj zemlji.

Više je kršćana ubijeno zbog svoje vjere u Nigeriji nego u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu – najmanje 4 650 u 2021. i gotovo 900 samo u prva tri mjeseca 2022.

Prema britanskoj zakladi za ljudska prava, Christian Solidarity Worldwide (CSW), nigerijska država Kaduna, u kojoj su se dogodili posljednji napadi na crkve, postala je „epicentar otmica i nasilja, unatoč tome što je država s najviše vojarni u Nigeriji.“

KT