Egipat diskriminira Kopta koji je poginuo za tu zemlju


Dva napada terorista Islamske države u Sinajevom al-Arishu početkom lipnja rezultirala su smrću osam službenika sigurnosti, od kojih je jedan bio kršćanin.

Foto: Most koji je nazvan po ubijenom Koptu

Foto: Most koji je nazvan po ubijenom Koptu

Egipat je odao počast sedmorici ubijenih muslimanskih časnika, ali je zanemario jednako poštovanje u službi ubijenog koptskog kršćanina, Abanouba Nageha Marzouqa Attiya.

Uobičajeno je da egipatski vojnici, koji su poginuli u službi svoje zemlje, imaju poseban znak priznanja i mjesto koje se imenuje po njima.

Sedam muslimanskih vojnika, koje su ubili teroristi Islamske države, počašćeni su time što je po njima nazvana jedna škola. Koptski časnik, međutim, nije dobio tu čast dok se obitelj nije usprotivila. Vlasti su odobrile imenovanje škole po Abanoubau, ali su odbile provesti tu odluku, navodeći nejasne "sigurnosne razloge". Umjesto toga, vlasti su po Abanoubu nazvale rijetko korišteni most preko kanala.

Diskriminacija kršćana je uobičajena po čitavom Egiptu. Zemlja je službeno islamska, a kršćani su zaista građani drugog reda.Dužnosnici često navode "nejasne sigurnosne zabrinutosti" kao opravdanje za diskriminaciju. Kada incidenti progona postanu veoma nasilni, dužnosnici često uhapse kršćanske žrtve, a ne njihove muslimanske zlostavljače. Ova kultura diskriminacije mora se promijeniti da se situacija kršćana poboljša, kako bi Egipat postao istinska demokracija.

KT